Grieks akkoord blijft overeind in rest EU

Terwijl nationale parlementen in Europa instemden met het akkoord rond Griekenland, ontsloeg premier Tsipras een deel van zijn kabinet.

Met de goedkeuring door het Duitse parlement, een overbruggingslening van de EU, en een kabinetswijziging in Athene is de uitvoering van het derde hulpprogramma voor Griekenland vrijdag drie belangrijke stappen dichterbij gekomen.

Op haar verjaardag kreeg bondskanselier Merkel een ruime meerderheid van de Bondsdag achter haar pleidooi om het akkoord met Griekenland goed te keuren en zo „voorspelbare chaos” te voorkomen. „Ik weet dat veel mensen twijfels en zorgen hebben of deze weg succesvol is, of Griekenland de kracht heeft om die weg op de lange termijn te gaan”, zei Merkel. Maar „we zouden buitengewoon nalatig, zelfs onverantwoordelijk, zijn als we het niet op z’n minst zouden proberen.”

Na een fel debat, waarin Sahra Wagenknecht van Die Linke minister van Financiën Schäuble uitmaakte voor „Kürzungs-Talibaan” (bezuinigingstalib), stemden 439 bondsdagleden vóór het akkoord en 119 tegen, met veertig onthoudingen.

Onder de tegenstemmers waren behalve 53 afgevaardigden van Die Linke ook zestig leden van Merkels partij – nog eens vijf onthielden zich. Bij de stemming in februari over het tweede hulppakket voor Griekenland, was het verzet binnen de centrum-rechtse CDU/CSU met 29 tegenstemmers aanzienlijk kleiner.

Opiniepeilingen hebben de afgelopen dagen de bedenkingen van veel Duitse kiezers tegen het akkoord in kaart gebracht. Bij een peiling van onderzoeksbureau Forsa zei 42 procent te willen dat de Bondsdag tegen het akkoord zou stemmen; 53 procent was voor. Tijdens het debat deed nieuwszender N-TV een instantpeiling. De kijkers werd gevraagd of ze dachten dat het hulpprogramma een succes zou zijn; 92 procent van hen klikte op ‘nee’.

De tegenstellingen binnen Merkels partij kwamen in het debat scherp naar voren. Voorstander en fractieleider Volker Kauder zei: „Het gaat er niet om Griekenland een kans te geven, maar om Europa bij elkaar te houden.” De dissidente CDU’er Klaus-Peter Willsch wierp tegen: „Het maakt niet uit hoeveel je in een bodemloos vat gooit, het raakt nooit vol.”

Het Oostenrijkse parlement had het akkoord vrijdagmorgen goedgekeurd. Frankrijk en Finland hadden dat dinsdag en donderdag gedaan.

Na deze parlementaire goedkeuringen kwam vrijdagmiddag in Brussel de formele bevestiging dat Griekenland een overbruggingslening voor drie maanden van 7,16 miljard euro krijgt. Daarmee kan de regering in Athene binnenkort aflopende schulden aan het Internationaal Monetair Fonds en de Griekse Centrale bank betalen.

In Athene maakte premier Tsipras vrijdagavond een kabinetswijziging bekend. Die werd verwacht nadat woensdagnacht een aantal leden van Tsipras’ partij Syriza tegen het akkoord met Brussel hadden gestemd. Minister van Energie Panagiotis Lafazanis, een van de hardliners, is vervangen, net als twee onderministers en de regeringswoordvoerder.

De regering hield zich nog op de vlakte bij vragen of de banken maandag weer open gaan. In ieder geval wordt een bestaande restrictie – maximaal zestig euro per dag cash opnemen – slechts geleidelijk opgeheven.