Gevulde appeltjes gerookt op cederhout

Verwarm de melk in een pannetje. Snijd de vanillestokjes over de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk. Roer in een kom het eigeel met de suiker schuimig. Roer de maïzena los met een paar eetlepels melk (het papje dient helemaal glad te zijn). Als de melk kookt de maïzenapap erdoor roeren en even roerend laten pruttelen.

Schenk eerst een beetje hete melk bij de eiermassa, voeg dan de eiermassa bij de hete melk (‘familie maken’). Blijf kloppen tot de saus iets dikker wordt en haal de pan van het vuur. Laat iets afkoelen en roer er dan de crème fraîche door.

Snijd een heel dun plakje van de onderkant van de appeltjes zodat deze niet omvallen. Verwijder het klokhuis en hol de appels uit met een meloenboortje. Zorg dat de bodem heel blijft.

Schep een ruime theelepel aardbeienjam in de appel, gevolgd door de kruimels van één amarettikoekje. Vul de appel met de custard en schenk een beetje honing erover. Plak wat van het amandelschaafsel op de appel. Plaats de gevulde appeltjes op een cederhouten plankje.

Zet het plankje op het rooster boven de kolen zodat de zijkanten van het plankje gaan roken. Gaar de gevulde appeltjes op deze manier in 20 minuten totdat ze iets zacht aanvoelen. Draai het grillrooster (of het plankje met de appels) halverwege de garingstijd zodat alle appels evenveel hitte en rook krijgen. Serveer warm met een bolletje vanille-ijs.

Ingrediënten:

4 sterappeltjes of telstars

4 ruime theelepels aardbeienjam

4 amaretti koekjes

honing

5 gram amandelschaafsel

Voor de custard:

250 ml melk

3 eierdooiers

1 afgestreken el maïzena

2 afgestreken el basterdsuiker

2 vanillestokjesappels via camera

2 el crème fraîche