Formule 1-coureur Jules Bianchi (25) overleden

Hulpverleners aan het werk net na de crash van Formule 1-coureur Jules Bianchi tijdens de GP van Japan. Foto EPA/Hiroshi Yamamura

De Franse autocoureur Jules Bianchi is vannacht overleden in een ziekenhuis in Nice. De 25-jarige Bianchi lag sinds vorig jaar oktober in een coma na een zware crash tijdens de Grand Prix van Japan.

De familie van Bianchi maakte zijn overlijden vanochtend vroeg middels een statement op Facebook bekend. Zijn oude team, het Manor Formule 1-team, gaf direct een reactie via social media. Het ongeluk in Japan was het zwaarste in de Formule 1 sinds de dood van Ayrton Senna in 1994 op het circuit van San Marino.

Twitter avatar Jules_Bianchi Jules_Bianchi A Statement from the Bianchi Family

Nice, France
Saturday 18 July 2015
02.45hrs France │ 01.45hrs UK

It is… http://t.co/YsNqNO4IK7

Twitter avatar ManorF1Team Manor F1 Team Further to the incredibly sad news overnight, we will issue a statement later on Saturday morning. Thank you for your heartfelt messages.

Bianchi kwam vorig jaar tijdens de Grand Prix van Japan hard in botsing met een takelwagen, die bezig was de gecrashte auto van de Duitser Adrian Sutil weg te slepen. Daarbij liep hij ernstig hoofdletsel op. Onderzoek van de internationale autosportfederatie wees uit dat Bianchi de gele waarschuwingsvlaggen negeerde en onvoldoende zijn snelheid verminderde.

De eerste paar weken werd Bianchi in een kunstmatige coma gehouden, sinds november vorig jaar was dat niet meer nodig. Toch kwam Bianchi niet meer bij bewustzijn, en stierf hij gisteren aan zijn verwondingen.

De GP van Japan van vorig jaar werd ontsierd door hevige regenval en verliep daardoor uiterst chaotisch. De race werd in de derde ronde voor een half uur stilgelegd. Vervolgens werd de wedstrijd hervat. Maar vlak na de crash van Bianchi in de 44e ronde werd de race definitief gestaakt. Lewis Hamilton won op Suzuka.

    • Sam de Voogt