Cummings wint in Mende na lange aanval

Cummings komt na een zinderende slotaanval juichend de finish over. Foto EPA / Yoan Valat

Na een indrukwekkend lange aanval is Stephen Cummings vandaag bij de veertiende etappe van de Tour de France als eerste over de streep gekomen. Na de beruchte steile slotklim versloeg de Britse renner van MTN-Qhubeka de Fransmannen Romain Bardet en Thibaut Rinot op respectievelijk 3 en 2 seconden.

Ook de Goudse Koen de Kort zat mee in de ontsnapping van twintig renners in de finale, maar hij moest al vroeg op de slotklim lossen. Cummings probeerde eerder in de etappe een paar keer aan te vallen, maar die pogingen liepen spaak. Tijdens de slotklim lette de Brit echter goed op en fietste in zijn eigen tempo de berg op. Bardet en Pinot treuzelden iets te lang en moesten de winst afgeven aan Cummings.

Ook de klassementsrijders namen het in de slotklim tegen elkaar op. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali richtten zich geheel op het aanvallen van geletruidrager Chris Froome. De renner zat geïsoleerd op de helling en reed in eigen tempo het gat dicht, wat hem goed afging. Uiteindelijk kwam Froome samen met Quintana aan bij de finish, ruim voor concurrenten als Nibali, Tejay van Garderen en Alberto Contador.

Twitter avatar letour Le Tour de France Froome termine 20e juste devant Quintana / Froome finishes ahead of Quintana. #TDF2015 https://t.co/hcROppFy3W

Gesink en Mollema leveren in

Robert Gesink en Bauke Mollema verloren vandaag tijd in het klassement, doordat ze in de laatste fase bergopwaarts niet mee konden komen met Nairo Quintana en Froome. Beiden verloren ongeveer een minuut op klassementsleider Froome, maar bleven in het algemeen klassement op respectievelijk de zevende en tiende positie staan. Gesink viel eerder op de dag nog, maar zei wel opnieuw tevreden te zijn over de etappe:

“Ik viel gelukkig bovenop een dikke Spanjaard, maar we moesten wel twintig kilometer in de achtervolging. Maar ik voel me prima.”

Met 33 graden was het vandaag opnieuw een zinderend hete dag in Zuid-Frankrijk. Cummings legde de 178,5 kilometer af in een tijd van 4.23:43.

Twitter avatar letour Le Tour de France Top 10 de l’étape / Top 10 of the stage! #TDF2015 http://t.co/F1DQejiZe0

Na de ritten naar Hoei (derde etappe) en Mûr-de-Bretagne (achtste etappe) eindigde de etappe van vandaag opnieuw op een ‘muur’. Voor de aankomst in Mende lag nog een stevige kuitenbijter van ongeveer drie kilometer met een gemiddelde stijging van 10 procent, de Côte de la Crois Neuve. Froome gaat nog steeds aan kop in het algemeen klassement:

Twitter avatar letour Le Tour de France Classement général après l’étape 14 / Overall ranking after the stage 14. #TDF2015 http://t.co/twVc9j8rB6

Het was de eerste keer dat Cummings een Touretappe op zijn naam schreef. De Brit zei dat hij wist dat hij “niet de beste klimmer en sterkste renner was in de kopgroep”, maar door geduldig te wachten en te profiteren van de onderlinge rivaliteit tussen Bardet en Pinot. Na afloop omschreef hij het gevoel als een jongensdroom die uitkwam:

“Hier heb ik als kleine jongen van gedroomd. Ik vind het prachtig om te zien als er iemand wint na een lange vluchtpoging. Het is mijn favoriete onderdeel in het wielrennen. En nu ben ik de gelukkige, fantastisch gewoon.”

Urine over Froome

Froome reed vandaag een goede rit, maar was evengoed erg geïrriteerd na afloop. Onderweg naar de finish kreeg de Tourwinnaar van 2013 een flesje urine naar zijn hoofd gesmeten, terwijl de verantwoordelijke toeschouwer “doping gebruikt!” schreeuwde. Froome tegen Sporza:

“Dat is een heel grote ontgoocheling. Ik vind dat walgelijk. Zoiets doe je niet. We werken keihard om dit te doen. Het voorval toont een gebrek aan respect. Niemand verdient het om op deze manier behandeld te worden.”

Froome hekelde het gedrag van de werper, maar acht journalisten medeschuldig aan het incident:

“De berichtgeving van sommige media is niet professioneel. Dat heeft dit incident mede veroorzaakt. Het is gelukkig maar een minderheid van de toeschouwers die zoiets doet. We krijgen ook veel steun en die mensen wil ik bedanken. Maar enkele individuen verknallen het voor iedereen.”

Derde Nederlandse uitvaller

Er waren ook tegenvallers tijdens de etappe vandaag. Ramon Sinkeldam moest na zo’n honderd kilometer afstappen. De renner van Giant-Alpecin was te ziek om nog verder te gaan. De 26-jarige Sinkeldam is na ploeggenoot Tom Dumoulin en Lars Boom de derde Nederlander die uitvalt.

Behalve Sinkeldam stapte ook Steve Morabito vandaag af. De Zwitserse wielrenner brak tijdens een grote valpartij zijn sleutelbeen. Zijn ploeg laat weten dat Morabito zondag wordt geopereerd.

Bungeejump

Maar ook naast de actie die de renners lieten zien was er ander spektakel te bewonderen tijdens de etappe. Een bungeejumper stortte zich met een koord van een klif terwijl de renners langs raasden. Bekijk hier de beelden:

Twitter avatar letour Le Tour de France .@letour plonge dans les Gorges du Tarn / is bungee jumping into the Gorges du Tarn… #TDFThugLife #TDF2015
https://t.co/6MjHX1m7RH

Uitslag etappe

1. Stephen Cummings (MTN-Qhubeka) 4u23m43s
2. Thibaut Rinot (FDJ) +0m02s
3. Romain Bardet (ALM) +0m03s
4. Rigoberto Urán Urán (Etixx-Quick Step) +0m20s
5. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) +0m29s

Algemeen klassement

1.Chris Froome (Sky) 56u02m19s
2. Nairo Quintana (Movistar) +3m10s
3. Tejay van Garderen (BMC) +3m32s
4. Alejandro Valverde (Movistar) +4m02s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4m23s
6. Geraint Thomas (Sky) +4m54s
7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +6m23s
8. Vincenzo Nibali (Astana) +8m17s
9. Tony Gallopin (Lotto Soudal) +8m32s
10. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +8m53s

Hieronder een overzicht van de etappe, verzorgd door ANP:

 • 5 km: Een grote valpartij in het peloton. Robert Gesink ligt erbij. Morabito (Zwi) blesseert zijn schouder en wordt afgevoerd met de ambulance. Het peloton breekt door de valpartij, maar komt na een aantal kilometer weer bij elkaar.
 • 18 km: Nadat eerdere aanvallen mislukten, proberen vijf renners het opnieuw. Pieter Weening, groenetruidrager Sagan (Slw), Barguil (Fra), Damiano Caruso (Ita) en Huzarski (Pol) ontsnappen
 • 20 km: Huzarski is als eerste boven op de Côte de Pont-de-Salars van de vierde categorie en pakt het enige punt.
 • 21 km: De vijf aanvallers krijgen gezelschap van liefst negentien anderen, onder wie Koen de Kort. Hoogstgeklasseerden zijn Barguil (Fra), elfde op 9.53, Rolland (Fra) veertiende op 14.07 en Talansky (VSt), zestiende op 20.07.
 • 40 km: IAM Cycling rijdt snoeihard op kop van het peloton. Dertig renners lossen, onder wie Greipel (Dui). De kopgroep van 24 valt bovendien uiteen.
 • 68 km: Er vormt zich een nieuwe kopgroep van 21 man. Koen de Kort zit opnieuw mee. Ook Sagan, Uran (Col), Bardet (Fra), Talansky en Pinot (Fra) en Van Avermaet (Bel) zijn mee. Het peloton laat het dit keer wel begaan.
 • 79 km: Sagan wint de tussensprint in Millau en pakt twintig punten. Daarmee doet hij hele goede zaken in het puntenklassement, want hij heeft nu 44 punten voorsprong op Greipel. Plaza (Spa) wordt tweede, Grivko (Kaz) wordt derde.
 • 146 km: Op de Côte de Sauveterre van de tweede categorie is Ladagnous (Fra) zonder te sprinten als eerste boven, gevolgd door Roy (Fra) en Bakelants (Bel).
 • 149 km: Golas (Pol) valt aan.
 • 170 km: Côte de Chabrits (4e categorie): 1. Koren (Slo)
 • 175 km: Bardet valt aan op de slotklim en krijgt Simon Yates (GBr) met zich mee.
 • 177 km: Côte de la Croix Neuve (2e categorie): 1. Pinot, 2. Bardet, 3. Cummings (GBr)
 • 178 km: Cummings haalt Bardet en Pinot bij en stuift ze direct voorbij. De Fransen keken iets te lang naar elkaar en zien de Brit vertrekken.
 • 178,5 km: Cummings wint de etappe, voor Bardet en Pinot. Koen de Kort wordt beste Nederlander op de vijftiende plek.
   • Casper van der Veen