Zomereditie #2: deze 6 boeken worden vandaag besproken in NRC Boeken

Twee Harper Lee's. Tekening Paul van der Steen

De nieuwe Harper Lee met een opeens wat foute Atticus Finch; een Hlasko-trilogie vol vroegoude personages; de indrukwekkende science-fictionromans van Ann Leckie en de militante fascist en totalitaire denker Le Corbusier: een greep uit de boeken die vandaag worden besproken in de tweede Zomereditie van bijlage Boeken van NRC Handelsblad.

Harper Lee: Go Set a Watchman

‘Atticus is een racist’ was het nieuws over Ga heen, zet een wachter. Dat kan voor liefhebbers van To Kill a Mockingbird een schok zijn. Vanuit literair oogpunt is de deze Atticus een uitkomst. Het maakt Harper Lee’s boek in één klap relevant.
Door Rob van Essen

John Ajvide Lindqvist: Hemelstrand

Thrillerauteurs scheppen er genoegen in hun hoofdpersonen allerlei persoonlijks te ontnemen: dierbaren, vrijheid, bezit, status. De surrealistische thriller Hemelstrand pakt het anders aan. Vier kamperende Zweedse gezinnen wordt niets persoonlijks ontnomen, maar wel de rest.
Door Robert Gooijer

Marek Hlasko: De Israëlische trilogie

De personages in Marek Hlasko’s Israëlische trilogie maakten zoveel ellende mee dat ze nooit geloofd zullen worden en daarom maar een rol spelen. Deze Pool beïnvloedde Arnon Grunberg.
Door Sebastiaan Kort

Ann Leckie: Ancillary Justice & Ancillary Sword

De romans van de Amerikaanse science-fictionschrijfster Leckie behoren tot het beste in hun soort. In haar wereld wordt geen seksueel onderscheid gemaakt, omdat dit een gebrek aan beschaving is.
Door Ger Groot

Ernest Ialongo: Filippo Tommaso Marinetti. The artist and his politics

Lange tijd negeerden historici het verband tussen moderne kunst en fascisme. Drie recente boeken laten nu zien dat niet alleen de grondlegger van het Futurisme, maar ook Le Corbusier een fascist was.
Door Arnold Heumakers

Marc Perelman: Le Corbusier. Une froide vision du monde

De Franse architect Le Corbusier was een militante fascist en totalitair denker. Dat blijkt uit twee onthullende studies naar zijn politieke en sociaal-esthetische opvattingen.
Door Bernard Hulsman

En verder:
- een dubbelinterview van Toef Jaeger met de romanschrijvers Jamal Ouariachi & Inge Schilperoord, die dit voorjaar allebei een roman publiceerden waarin een pedofiel de hoofdrol speelt. Om een taboe te slechten? „Nee, we moeten alleen anders durven denken over pedoseksuelen.”
- Guus Middag over het boek vol notities over de rechtszaak die de toen nog jonge dichter Iosif Brodski aan zijn broek kreeg. Rechter: ’Bent u bevoegd als dichter? Wie heeft u tot dichter verklaard?’ Brodski: ‘Wie heeft mij tot mens verklaard?’
- De column van Arjen Fortuin over Cor ‘Sil de strandjutter’ Bruijn (1883-1978). ’N.S.B.- buit?’ Was ‘mijn’ boek fout in de oorlog?’

    • een onzer redacteuren