Danh Vo doet wat de rechter vraagt: ‘Shove it up your ***, you ******’

De Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo gaat de opdracht die de rechter hem vorige maand gaf, om een kunstwerk te maken voor verzamelaar Bert Kreuk, alsnog uitvoeren.

Scene uit horrorfilm 'The Exorcist' (1973) Foto ANP

De Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo heeft besloten dat hij de opdracht die de rechter hem vorige maand gaf, om een kunstwerk te maken voor verzamelaar Bert Kreuk, alsnog wil uitvoeren. Hij weet ook wat hij wil maken: een muurvullende tekst met de woorden ‘SHOVE IT UP YOUR ASS, YOU FAGGOT’.

De tekst is een citaat uit de horrorfilm The Exorcist (1973), waarnaar Vo de afgelopen tijd al vaker verwees in kunstwerken, onder meer op de Biënnale van Venetië, waar hij het Deense paviljoen inrichtte. Vo wil zijn vader, met wie hij vaker samenwerkt, de tekst laten schrijven op de muur van het Gemeentemuseum Den Haag en in het huis van Kreuk in Panama.

Kreuk zegt dat hij niet weet wat te denken van de e-mail. „Ik weet niet of ik dit kan beschouwen als een serieus aanbod.” Hij zegt dat hij de e-mail gistermiddag pas ontving nadat Vo die eerst naar kunstwebsite Artnet had gestuurd. „Ik geloof niet dat de rechtbank met ‘professioneel’ contact en ‘normalisatie van de verhoudingen’ dit bedoelde.”

Kreuk werd vorige maand in het gelijk gesteld door de rechter nadat hij Vo had aangeklaagd wegens het niet nakomen van afspraken. De verzamelaar stelde dat hij met de kunstenaar een deal had gesloten over het aankopen van een nieuw werk. Dat had hij willen tentoonstellen in het Gemeentemuseum, waar hij in 2013 zijn collectie mocht laten zien. Vo maakte niets voor Kreuk, maar stuurde een werk in bruikleen naar het museum. Na getuigenissen van onder meer de museumdirecteur en de hoofdconservator werd Vo door de rechter veroordeeld tot het binnen een jaar maken van een „ruimtevullend” kunstwerk.

Vo weigerde aanvankelijk de opdracht uit te voeren. Maar nu mag Kreuk zelf het lettertype en de kleuren van de letters uitzoeken, schrijft Vo, en hij zal de tekst „zo indrukwekkend en groot maken als jij passend vindt voor het bedrag van 350.000 dollar”.

    • Claudia Kammer