Wereldmuseum krijgt 2 miljoen extra subsidie

Het Wereldmuseum in Rotterdam is voorlopig gered. De gemeente geeft het museum tot eind 2016 in totaal 2 miljoen euro extra subsidie. Dit schreef cultuurwethouder Adriaan Visser gisteren in een brief aan de gemeenteraad.

Het Wereldmuseum kampt al jaren met zowel financiële als organisatorische problemen. Bezoekersaantallen liepen terug, sponsoren trokken zich terug, en na het korten van de subsidie kwam het museum jaarlijks zo’n 750.000 euro tekort. Directeur Stanley Bremer kreeg vervolgens zware kritiek uit de museumwereld wegens zijn plan om een deel van de collectie te verkopen.

Op verzoek van de gemeente onderzocht de Rekenkamer Rotterdam dit jaar de problemen. In een kritisch onderzoeksrapport werd in april geconcludeerd dat de gemeente ernstig tekort is geschoten in haar toezicht op het in 2006 verzelfstandigde Wereldmuseum. Een dag na het rapport werd bekend dat directeur Bremer opstapte, met behoud van salaris.

De aanvullende subsidie komt uit de bestaande begroting, zegt wethouder Visser. Hij spreekt de pot onvoorzien aan en heeft voor andere culturele bestemmingen minder geld beschikbaar.

Interim-directeur Jan Willem Sieburgh, in mei aangesteld om orde op zaken te stellen in het Wereldmuseum, wil niet reageren op het heugelijke nieuws. „Ik ben met vakantie”, laat hij vanuit de Verenigde Staten weten.