Reeks aanslagen in Nigeria tijdens ramadan zet door

Bij meerdere zelfmoordaanslagen zijn in Nigeria vandaag en gisteren zeker 64 doden gevallen, volgens persbureaus AFP en AP. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar waarschijnlijk het werk van terreurorganisatie Boko Haram.

Na een aanval in Zaria, Nigeria, op 7 juli 2015.
Na een aanval in Zaria, Nigeria, op 7 juli 2015. Foto AP

Bij meerdere aanslagen zijn in Nigeria vandaag weer doden gevallen. Gisteren vielen al zeker vijftig slachtoffers, vandaag lopen schattingen op tot dertien doden. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar zijn waarschijnlijk het werk van terreurorganisatie Boko Haram.

Volgens persdienst AFP hebben drie jonge vrouwen zichzelf vrijdagochtend opgeblazen in Damaturu, in het noordoosten van Nigeria. Dertien mensen kwamen om, volgens AFP, en zeker vijftien mensen raakten gewond. Door het aankomende Suikerfeest aan het einde van de vastenmaand ramadan, deden veel mensen in de steden inkopen. Een van de aanslagen werd gepleegd op een plek waar moslims aan het bidden waren.

Damaturu:

Zeker vijftig doden vielen gisteren op de markt in Gombe, 200 kilometer van Damaturu. Ongeveer 75 mensen raakten gewond, volgens de Nigeriaanse hulpdienst NEMA.

Vanmiddag viel Boko Haram een legerbasis in Tsjaad aan. Het Tsjadische leger vocht terug en doodde 19 strijders van de terreurgroep, laat een bron aan AFP weten. Ook één militair kwam om in de aanval.

Boko Haram

Recentelijk hebben strijders van terreurorganisatie Bokom Haram honderden mensen gedood in een reeks aanslagen. Boko Haram lijkt gehoor te geven aan de oproep van leiders van de Islamitische Staat (IS) om tijdens de ramadan zoveel mogelijk aanslagen te plegen, volgens persbureau AP begin deze maand. Boko Haram ging eerder dit jaar een alliantie aan met IS.

De afgelopen zes jaar zijn door het terreur van Boko Haram in Nigeria duizenden mensen omgekomen. 1,5 miljoen mensen zijn sinds 2009 op de vlucht geslagen. De pas aangetreden President Muhammadu Buhari voert gesprekken met de omliggende landen Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin met het doel een regionale strijdmacht op te zetten om de terreur tegen te gaan.

Boko Haram zou ook ontvoerde meisjes en vrouwen dwingen mee te vechten in hun strijd. Sinds 2013 heeft Boko Haram volgens Amnesty minstens tweeduizend vrouwen en meisjes ontvoerd.

    • Menno Sedee