Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Leer alles over de zon in Utrecht. En vier andere weekendtips

Leer dit weekend in Utrecht alles over de zon. Dit hondje doet alvast even voor hoe je naar een zonsverduistering dient te kijken.
Leer dit weekend in Utrecht alles over de zon. Dit hondje doet alvast even voor hoe je naar een zonsverduistering dient te kijken. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Het weekend staat voor de deur, en de mogelijkheden zijn weer eindeloos. Weet je niet waar je moet zoeken of wat je moet kiezen? Geen nood. Elke week gidst nrc.nl je door het culturele aanbod met vijf tips.

1. FESTIVAL // Welcome To The Village

vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juli, De Groene Ster, Leeuwarden, combiticket (weekend+camping) €100, weekendtickets €85, dagkaart €40 (zaterdag is uitverkocht)

Jullie dachten zeker dat ze in het noorden geen festivals hadden? Think again. In het pittoreske recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden huist dit weekend voor de derde maal Welcome To The Village. Met acts de Belgische rockers van deUS (die zelf drie Belgische acts meenemen), de toepasselijk geboekte Ierse singer-songwriter Villagers en één van de meest succesvolle Nederlandse rappers van het moment, Typhoon, heeft het festival voor een aantal prima headliners gezorgd.

Wat rest op het programma: speciale muziekprogramma’s die in samenwerking met andere muziekplatformen zijn gemaakt, zoals Club tussen de Bomen, en het Amsterdamse Subbacultcha! dat een podium host. Ook bijzonder: het festival heeft een koe gekocht. Om op te eten, ja.

Voorproefje met beelden van vorig jaar? Filmpje!

Beluister de Spotify-playlist met de line-up van Welcome To The Village 2015

2. KLASSIEKE MUZIEK // Utrechtse orgelzomer

elke zaterdag t/m 29 augustus om 15.30u, Domkerk, Utrecht, toegang gratis

De maanden juli en augustus kun je in Utrecht in het kader van zaterdagmiddagmuziek naar de zogeheten ‘orgelzomer’ luisteren. Op het bekende Bätz-orgel in de Domkerk kun je negen keer een concert bijwonen, verzorgd door specialisten uit binnen- en buitenland in de Franse orgelmuziek. Dit weekend, zaterdag 18 juli, is de domorganist Piet van der Steen, normaal organist in de Sint Gertrudiskerk van Utrecht. Van der Steen speelt werken van Jacob Bijster, Olivier Messiaen, Louis Vierne en Maurice Duruflé. De concerten zijn gratis toegankelijk en duren ongeveer een uur.

Bekijk een eerder Zaterdag Middag Muziek-concert uit december 2012:

3. TENTOONSTELLING // Vriendjes in de Bieb

t/m 22 augustus, Centrale Bibliotheek, Rotterdam

Tot eind augustus kunnen kinderen in de hal van de Centrale Bibliotheek de gratis tentoonstelling ‘Vriendjes’ bezoeken, dat gebaseerd is op het prentenboek Vriendjes van Mies van Hout. En wat kun je dan zien? Tekeningen en schetsen in meer dan twintig talen. Aan de hand van een speurtocht, die ook in andere Rotterdamse bibliotheken te doen is, ontdekken kinderen wat de kleurrijke monstervrienden van Mies van Hout allemaal kunnen doen. Leuk voor volwassenen: laat je kinderen op speurtocht gaan, struin zelf deze zaterdag de boekenmarkt af (Centrale Bibliotheek).

Bekijk hoe Mies van Hout tekent:

4. FILM // Little Voice

zaterdag 18 juli, 0.05-1.35u, BBC 2

Deze verfilming door Mark Herman dateert van zes jaar na het speciaal voor hoofdrolspeelster Jane Horrocks geschreven toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992). NRC omschreef de film ooit als “karikatuur van een Mike Leigh-film over een lelijk Noord-Engels eendje” dat onberispelijke kan zingen, en niet onder doet voor sterren als Judy Garland en Shirley Bassey. En daar gaat het mis, want zodra impressario Michael Caine haar hoort, ziet hij dollartekens in zijn ogen.

Bekijk de trailer:

5. WETENSCHAP // Sunday Solar Science Show

zondag 19 juli, 15u30, Sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht (entree: reguliere museumprijzen, vooraf reserveren is niet mogelijk)

Met de recente foto’s van dwergplaneet Pluto, en het feit dat 2015 het internationale jaar van het licht is, is het een mooi moment om je dit weekend eens te verdiepen in wat er zich boven ons allemaal afspeelt. Op zondagen kun je in de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh alles leren over de zon tijdens de Sunday Solar Science Shows. Experimenten, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht nou eigenlijk is en wat je ervan kunt leren. Om 14u is er eerst een lezing over de zon, daarna de show. Nog een extragratisbonustip: niet écht in de zon kijken natuurlijk.

Leer alvast wat over zonsverduisteringen: