‘Onvindbaar’ bonnetje Teevendeal zat in strafdossier

Het beruchte bonnetje bleek op nóg een plek te vinden. Er is nieuw bewijs opgedoken dat het Openbaar Ministerie (OM) vijftien jaar geleden 4,7 miljoen gulden heeft overgemaakt aan drugscrimineel Cees H. In een van de strafdossiers stond ook het bedrag van de deal. Dat heeft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteravond laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin maart traden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) af, omdat er op het ministerie een document werd gevonden waarop het bedrag stond van de deal die Teeven als officier van justitie sloot met Cees H. Opstelten had altijd gezegd dat zulke documenten onvindbaar waren. Eerder had hij de Tweede Kamer gezegd dat Cees H. twee miljoen gulden had gekregen.

Het nu gevonden bewijs, een afdruk van het vroegere boekhoudsysteem van het OM, is ontdekt door de Erfgoedinspectie, dat na het aftreden van Opstelten en Teeven de opdracht kreeg om de archieven te onderzoeken. De inspectie werkt samen met de commissie-Oosting, die de gang van zaken rond de deal onderzoekt.

Van der Steur zegt in zijn brief geen verdere mededelingen te doen over de vondst om deze onderzoeken „niet te doorkruisen”. (NRC)