Van Avermaet verslaat Sagan na spannende finale

Greg van Avermaet wint in Rodez zijn eerste etappe in de Tour de France.
Greg van Avermaet wint in Rodez zijn eerste etappe in de Tour de France. Foto EPA / Sebastien Nogier

Greg van Avermaet heeft vandaag de dertiende rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. In de laatste halve kilometer was hij in een sprintje net iets sterker dan Peter Sagan. Door zijn tweede plaats verstevigt Sagan wel zijn koppositie in de strijd om de groene trui.

Sagans directe bedreiger in het puntenklassement, de Duitser André Greipel, werd in de heuvelachtige laatste kilometers van de etappe namelijk uit het peloton gelost. Hij kwam daardoor niet in aanmerking voor punten, terwijl Sagan er juist 25 verzamelde. De Slowaak bouwt zijn voorsprong in het klassement daardoor uit naar 24 punten.

Tot de laatste meters aan toe leek het peloton echter achter het net te vissen. De kopgroep die de rit van vandaag kleurde, met onder meer de Nederlander Wilco Kelderman, hield namelijk tot de laatste kilometer een handvol seconden vast. Aan het begin van de laatste honderden meters werd de groep echter toch bijgehaald door de gedemarreerde Van Avermaet.

Een nieuwe ‘eeuwige tweede’

Voor de Belgische coureur is het de eerste keer dat hij een rit in de Tour de France wint. Dat zal als een welkome wisseling komen voor Van Avermaet, die vooral vaak net náást de overwinning grijpt. Zo werd hij dit jaar derde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Terwijl Van Avermaet vandaag zijn stempel van eeuwige tweede van zich afschudde, kreeg Peter Sagan een vergelijkbaar predicaat juist iets steviger opgedrukt. De Slowaak spurtte vandaag namelijk naar zijn vierde tweede plaats in de ronde. Ook in de rondes van 2014 en 2013 strandde Sagan viermaal op de tweede plaats.

Twitter avatar TourDeJose José Been For the 3rd Tour de France in a row Sagan finishes second 4x. The last rider to finish second five times in one Tour is AlexZülle in 1999.
Twitter avatar friebos Daniel Friebe Peter Sagan, the new Greg Van Avermaet.

Uitslag etappe

1. Greg van Avermaet (BMC) 4u43m42s
2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) +0m00s
3. Jan Bakelants (AG2R) +0m03s
4. John Degenkolb (Giant-Alpecin) +0m07s
5. Paul Martens (LottoNL-Jumbo) +0m07s

13. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +0m07s
88. Bauke Mollema (LottoNL-Jumbo) +0m07s

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 51m34s21s
2. Tejay van Garderen (BMC) +2m52s
3. Nairo Quintana (Movistar) +3m09s
4. Alejandro Valverde (Movistar) +3m58s
5. Geraint Thomas (Sky) +4m03s
6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4m04s
7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +5m32s
8. Tony Gallopin (Lotto Soudal) +7m32s
9. Vincenzo Nibali (Astana) +7m47s
10.Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +8m02s

Volledige uitslag hier

Hieronder een overzicht van de etappe, verzorgd door ANP:

 • 1 km: Direct na het startschot vallen vier renners aan. Ze krijgen als snel gezelschap van nog twee man, waardoor er een kopgroep van zes ontstaat: Wilco Kelderman, Geniez (Fra), Périchon (Fra), Haas (Aus), De Gendt (Bel) en Gautier (Fra).
 • 93 km: De tussensprint wordt gewonnen door De Gendt, gevolgd door Périchon en Haas. In het peloton wint Greipel (Dui), die drie punten meer pakt dan Sagan (Slw). Daardoor is de Slowaak virtueel zijn groene trui kwijt.
 • 120 km: Giant-Alpecin van Degenkolb (Dui), lange tijd de enige ploeg die voorop reed in het peloton, krijgt hulp van Tinkoff-Saxo van Sagan. Na drie uur is de gemiddelde snelheid 41,3 in het uur en bedraagt de voorsprong van de vluchters 4.30 minuten.
 • 131 km: De Gendt is na de tussensprint ook de snelste op de eerste beklimming van de dag, de Côte de Saint-Cirgue. Geniez wordt tweede en pakt dus één punt.
 • 140 km: Jean-Christophe Péraud, de kopman van AG2R, valt in het peloton. Met een kapotte broek, een bebloed bovenbeen en een gehavende linkerarm vervolgt hij zijn weg. Hij keert na 155 kilometer terug in het peloton met bidons voor zijn ploegmaats.
 • 157 km: Geniez is ditmaal wel als eerste boven op een col. Op de Côte de la Pomparie pakt hij het enige punt.
 • 167 km: Op de derde en laatste col van de dag, de Côte de la Selve, is Wilco Kelderman als eerste boven. Hij pakt het enige bergpunt dat er te verdienen is. Op dezelfde heuvel lost Greipel in het peloton.
 • 184 km: Kelderman valt aan in de kopgroep en krijgt alleen Gautier en De Gendt mee.
 • 196 km: Bauke Mollema rijdt lek, net voor de klim. Het is binnen de 3 kilometer, dus hij verliest geen tijd in het algemeen klassement.
 • 198 km: Kelderman wordt in de slotfase ingerekend door het peloton. Van Avermaet (Bel) sprint naar de zege, net voor Sagan en Bakelants (Bel).
  • Joost Pijpker