Tsipras vervangt ministers die tegen Europees hulppakket stemden

De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens het debat over het Europese hulppakket in het Griekse parlement.
De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens het debat over het Europese hulppakket in het Griekse parlement. Foto EPA / Orestis Panagiotou

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de ministers die tegen het akkoord met de eurolanden hebben gestemd uit zijn kabinet gezet, meldt persbureau Reuters. Hij verving minister Panagiotis Lafazanis van Energie, onderminister Costas Isychos van Defensie en staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die eerder deze week al opstapte. Minister van Financiën Euclides Tsakalotos blijft aan.

Het Griekse parlement stemde eergisteren na een urenlang debat in met het in Griekenland zeer omstreden nieuwe Europese hulppakket ter waarde van zo’n 85 miljard euro. De maatregelen waren nodig om het vertrouwen van de andere leden van de eurozone te winnen, aangezien er veel twijfels zijn gerezen over de bereidheid van de Grieken om de hervormingen door te voeren.

Een ruime meerderheid van 229 parlementariërs stemde voor de deal, 64 parlementariërs stemden tegen, zes onthielden zich van stemming. Binnen Tsipras’ eigen radicaal-linkse Syriza-partij is de weerstand tegen het akkoord groot. Bij de stemming bleek dat er sprake was van een splitsing: 39 van de 149 parlementariërs van Syriza verwierpen de nieuwe bezuinigingsronde, het grootste deel bleef loyaal aan Tsipras.

bedreiging geloofwaardigheid

De weerstand binnen het Griekse kabinet – vier leden, die ook in het parlement zitten, stemden tegen – bedreigt de geloofwaardigheid, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning in NRC Handelsblad. Het verzet in eigen kring maakt het voor parlementen in andere EU-landen moeilijk vertrouwen te hebben in de Griekse intenties.

De oppositiepartijen die hielpen de maatregelen door het parlement te krijgen, waarschuwden dat hun steun niet onvoorwaardelijk is. Ze willen meepraten over het beleid. Na de maatregelen (onder andere de btw-verhoging en een pensioenhervorming) moet het parlement uiterlijk 22 juli een volgende reeks door de EU geëiste wetten hebben aangenomen.

eurolanden stemmen over akkoord

Maandag bereikte Griekenland een akkoord met de andere landen in de eurozone over het derde pakket noodsteun. Een aantal leden van de eurozone moest stemmen om verdere gesprekken over die bailout mogelijk te maken.

De Duitse Bondsdag is vandaag in grote meerderheid akkoord gegaan met het doorgaan van de gesprekken over de maandag bereikte deal met Griekenland. Het voorstel is in Duitsland zeer omstreden; bondskanselier Merkel ondervond tegenstand vanuit haar eigen CDU.

Lees ook: Grieken slikken eisen van Europa, over de verdeeldheid binnen de Griekse regeringspartij Syriza.
    • Sterre van der Hee