Tijd voor bezinning: je hebt dertig seconden

Een van de handigste verborgen functies van Gmail heeft nu een officiële status: de undo send-knop. Wie een mail verstuurt en te snel op verzenden drukt, krijgt dertig seconden de tijd om het mailtje weer uit de lucht te plukken. Zo voorkom je blunders, bedrijfsconflicten en spijt, heel veel spijt.

Mail maakt meer kapot dan je lief is. Het is niet slim om in een emotionele bui berichten te versturen - lees er de e-mailetiquette maar op na. Of je ontdekt op het laatste moment een knullige spelfout, een verkeerde geadresseerde of onterechte reply all. Zo’n verplicht moment van bezinning voorkomt dat mensen die er niets mee te maken hebben jouw mail lezen.

De hackers gehackt

Hadden ze bij Hacking Team maar een undo send-knop gehad - niet van 30 seconden maar van 30 maanden. Vorige week werd dit Italiaanse softwarebedrijf gehackt en zijn één miljoen interne mails geopenbaard. Hun bedrijfsgeheimen zijn nu voor iedereen in te zien via WikiLeaks. Het onderwerp is sappig; over inlichtingsdiensten, hun afluisterpraktijken, softwarelekken en schimmige regimes.

De inbrekers vinden dat de spionagesoftware van Hacking Team een bedreiging is voor de internetveiligheid. De spyware breekt in op telefoons en computers en kan meekijken met versleutelde communicatie. Niet alleen bij drugscriminelen of terroristen, ook bij politieke tegenstanders. Daarom moest Hacking Team ‘kapot’.

Publicatie van bedrijfsgeheimen is een geliefde methode om firma’s aan de schandpaal te nagelen. Dat gebeurde vorig jaar bij Sony Pictures, waar uitgelekte mails over Hollywood-sterren gretig opgepikt werden door de pers. Lekker pijnlijk, precies zoals de hackers hoopten.

X kan niet met Y

In de VS ontstond discussie over de vraag of media gestolen data zomaar mogen overnemen en de wereld inslingeren. Je loopt al snel aan het lijntje van de daders. Aan de andere kant: gestolen informatie kan wel degelijk een publiek en journalistiek belang dienen. Denk aan de Powerpoint-bestanden die Edward Snowden meesmokkelde en inzage gaven in de afluisterpraktijken van de NSA.

Snowden maakte nog een selectie van gestolen data. Bij de Sony-hack werd alles online gegooid. Ook gegevens van gewone Sony-medewerkers: hun salarisgegevens, ziekteverleden, geroddel over collega’s en buren werden publiek. Niet opgepikt door de pers, wel inzichtelijk voor vrienden, familie en verzekeringsmaatschappijen. Net zo pijnlijk. De mails van Hacking Team gaan niet over beroemde filmsterren, maar ze bevatten wel persoonlijke dingen. Waarom X niet met Y door één deur kan, en hoeveel Z wil verdienen.

Ik stel me voor hoe ik door de grond zou gaan als mijn Outlook-verleden geopenbaard werd. Al ben je nog zo zorgvuldig met encryptie en ellenlange wachtwoorden, je weet niet hoe serieus je werkgever met data omspringt. Sony en Hacking Team waren niet goed beveiligd, terwijl dit bedrijven waren die wisten dat ze onder vuur lagen. Daarom heb ik me voorgenomen elke mail zo te schrijven alsof anderen ’m ook mee zouden kunnen lezen. Voor persoonlijke dingen grijp ik ouderwets de telefoon. Die undo send-knop komt goed van pas.

Voor wie geen Gmail gebruikt deze gratis tip: tel hardop tot dertig voordat je op de verzendknop drukt.

    • Marc Hijink