Interactieve website: The Beatles zijn zelfs op 47 lichtjaar afstand te horen

Radiogolven reizen met de snelheid van het licht. Op één lichtjaar van de aarde zijn nu dus nummers van één jaar geleden te horen, mits je apparatuur hebt om die radiogolven op te vangen. De bijzondere website Lightyear.fm toont een interactieve ‘kaart’ waarop je kunt zien hoe ver hits van Pharrell Williams of The Beatles door de ruimte hebben gereisd.

Weet je nog, die openingsscène van Contact (1997), waarin je steeds verder het heelal in reist terwijl je radiouitzendingen kunt horen die vanaf onze planeet de ruimte in worden gezonden?

Dat komt door radiogolven die reizen met de snelheid van het licht. Op één lichtjaar van de aarde zijn nu dus nummers van één jaar geleden te horen, mits je apparatuur hebt om die radiogolven op te vangen. Omgekeerd heeft een radiohit van vandaag vier jaar nodig om Alpha Centauri, afgezien van de zon de dichtstbijzijnde ster op 4,3 lichtjaar afstand, te bereiken.

Het inspireerde de makers van de bijzondere website Lightyear.fm om met een interactieve ‘kaart’ te laten zien hoe ver populaire hits als Bad Blood van Taylor Swift, Happy van Pharrell Williams en Hey Jude van de Beatles door de ruimte hebben gereisd. Je kunt zelf door de ruimte scrollen, tot wel 110 lichtjaar van de aarde weg.

Dan valt het stil. Verder zijn onze radiosignalen nog niet gekomen - de eerste radiouitzendingen waren immers in het begin van de twintigste eeuw, zo’n 110 jaar geleden.

Klik hier om Lightyear.fm te bekijken.

speellijst

De speellijst is gebaseerd op de top-10 van de Billboard charts van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Het is niet helemaal chronologisch ingesteld: de songs van elk jaar zijn door elkaar gehusseld zodat je een idee kunt krijgen van nummers die mogelijk dat jaar zijn afgespeeld op de radio.

De makers willen de website handmatig blijven updaten, zo zeggen ze tegen techwebsite Wired. “We blijven de website bijhouden totdat Friday van Rebecca Black is aangekomen bij de eerste planeet met mogelijkheid van buitenaards leven”, zegt designer Brian Moore, verwijzend naar de popsong die online een enorme hoos aan kritiek kreeg. Grappend:

“Ik denk dat het menselijk ras elk bewijs van het bestaan van dat nummer wil vernietigen.”

Overigens is het onduidelijk of de website lang blijft bestaan: door auteursrechten op de nummers kan de productie uit de lucht worden gehaald. De bedenkers hopen dan ook dat de website non-profit kan blijven bestaan en dat de acht seconden lange muziekfragmenten gebruikt kunnen worden voor “educatieve doeleinden”.

    • Sterre van der Hee