Kijken: ‘menselijke’ docu over MH17 (en andere bijzondere producties over ramp)

“De verschillen tussen de gezinnen, hun achtergronden, hun openheid – het was menselijk en leerzaam”, schrijft onze tv-recensent Maral Noshad Sharifi vandaag in NRC over de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland van Michiel van Erp die gisteravond op televisie was. Kijk hem terug (en lees meer over andere bijzondere MH17-producties).

Rob Fredriksz en Silene Fredriksz-Hoogzand verloren vorig jaar hun zoon en zijn vriendin bij de ramp.
Rob Fredriksz en Silene Fredriksz-Hoogzand verloren vorig jaar hun zoon en zijn vriendin bij de ramp. Foto NRC / Mieke Meesen

“De verschillen tussen de gezinnen, hun achtergronden, hun openheid – het was menselijk en leerzaam”, schrijft onze tv-recensent Maral Noshad Sharifi vandaag in NRC over de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland van Michiel van Erp die gisteravond op televisie was. Kijk hem terug (en lees meer over andere bijzondere MH17-producties).

In de VARA-documentaire volgt Van Erp onder meer de nabestaanden van drie gezinnen tijdens hun rouwproces. Waar de ene familie een moment gevonden heeft om een uitvaart te organiseren, is de andere nog in afwachting van identificatie. Wanneer is het moment aangebroken om definitief afscheid te nemen en het leven weer op te pakken? Verder is er in de docu aandacht voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de verwikkelingen rond de repatriëring en de ceremonies.

Eerder deze week waren er al meerdere documentaires over MH17 op de televisie, onder meer bij SBS en RTL. Die voelden wat ongemakkelijk, maar van Erp liet gisteravond zien hoe je gevoelige verhalen op een betere manier kunt vertellen, schrijft Maral Noshad Sharifi:

Hij liet zien hoe de nabestaanden, ook als ze al decennialang in hetzelfde huis wonen, op verschillende manieren rouwen. En toonde ook het lugubere van zo’n gebeurtenis. Een tante die nog hoopt op het duimpje van haar vierjarige omgekomen nicht, omdat ze die altijd zo omhoog stak als ze iets goed vond. [...] De verschillen tussen de gezinnen, hun achtergronden, hun openheid – het was menselijk en leerzaam. Alleen met de Van Erp-aanpak moet je dit soort zware verhalen willen vertellen.

De documentaire van Van Erp werd gisteravond bekeken door ruim 1,1 miljoen mensen. Terugkijken kan op de site van de NPO.

‘De buitenwereld denkt dat het wel weer gaat’

Zondagavond was op RTL 4 al de documentaire MH17: OverLeven na de vlucht te zien, waarin het verhaal van de nabestaanden Rob Fredriksz en Silene Fredriksz-Hoogzand werd verteld. Zij verloren vorig jaar hun zoon en zijn vriendin bij de ramp. In NRC komen Rob en Silene vandaag uitgebreid aan het woord. Hoewel de ramp een jaar geleden is, houdt de gebeurtenis Silene nog elke dag bezig:

“Je gaat weer dingen doen. Ik lach ook af en toe weer. De buitenwereld denkt dan dat het wel weer gaat. Oh, wat fijn dat je weer kunt lachen – dat hoor ik vaak. Maar ze zien niet wat er in mijn hoofd gebeurt.”

Rob en Silene hebben steun aan de andere nabestaanden, zegt Silene:

“De eerste dag dat ik op Schiphol was, ontmoette ik familie van een moeder die twee kinderen in het toestel had zitten. Die moeder is inmiddels een goede vriendin. Ik heb contact met andere nabestaanden. We begrijpen van elkaar wat we doormaken. Mensen die het niet hebben meegemaakt, hebben geen idee. En gelukkig maar.”

Lees het hele interview hier. En bekijk hieronder de RTL-docu:

Tal van bijzondere reconstructies

De afgelopen dagen verschenen er online ook tal van reconstructies over de MH17-ramp. NRC bracht afgelopen weekend al een uitvoerige reconstructie in drie delen: over de fatale vlucht en de aanloop daarnaartoe, over het neerhalen van het toestel door de rebellen, en over de politieke nasleep voor het kabinet Rutte-II.

Nieuwssite The Daily Beast publiceerde ook een lange reconstructie, een absolute leestip volgens onze oud-correspondent in Moskou Laura Starink:

    • Pim van den Dool