Schelden op de apotheker

Werken bij de apotheek is er niet leuker op geworden. Patiënten schelden de assistenten uit. Of ze leggen hun het zwijgen op door hun vingers in hun oren steken. Of ze smijten woedend de doosjes met pillen terug over de toonbank. En waarom? Omdat ze apart een bedrag berekend krijgen voor de uitleg bij hun medicijngebruik. Zes euro extra? Nou, laat dan die uitleg maar zitten, ik lees de bijsluiter wel. Maar dat kan niet. Sinds 1 januari 2014 mag de apotheker de verkoop van nieuwe medicijnen en de bijbehorende uitleg niet langer declareren als één zorgactiviteit. Een medicijn mag, in verband met de veiligheid, bij het eerste gebruik wettelijk niet verkocht worden zonder een Begeleidingsgesprek Nieuw Geneesmiddel (BNG). En voor de transparantie c.q. om patiënten met hun neus op de kosten van de gezondheidszorg te drukken, wordt dat apart berekend. Waarop de patiënt, die zich klant en dus ook koning waant, zich bekocht voelt. Hem scheelt iets. Hij heeft medicijnen nodig. Hij staat voor het blok.

Voorheen ervoer 9 procent van de Nederlandse apothekers agressie op de werkvloer. Dat is nu 40 procent, bleek uit een onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). De toename is te groot om weg te wuiven. Ook patiënten die zich normaal niet extreem assertief opstellen, ergeren zich nu zo dat ze misbaar maken.

Terwijl die eenmalige 6 euro altijd al berekend werd. Plus standaard nóg 6 euro voor onzichtbare zorg, zoals veiligheidscontroles. Maar met de vermelding van het BNG op de factuur valt het ineens op.

Er blijken ook klachten te komen over het ontbréken van het BNG. Komt dat misschien doordat het BNG soms zo weinig voorstelt dat de patiënt het verslijt voor vanzelfsprekende service?

De NZa, de toezichthouder in de zorg, reageerde dat de patiënten er misschien nog aan moeten wennen. Dat klinkt alsof de mensen beter hun best moeten doen en dat geeft geen pas. Agressief gedrag is laakbaar. En als dat na anderhalf jaar nog steeds op fikse schaal voorkomt, is het tijd om te kijken wat er misgaat in verband met die, toch correct berekende, 6 euro.

Apothekers zijn winkeliers wat betreft de pleisters en de drop. Verkopen ze medicijnen dan verdienen ze niet per afgerekend doosje tabletten, maar als een arts, met zorgverlening. Leg dat uit, bereken ‘apothekerskosten’ en weinigen zullen er van opkijken.

Het vermelden van de kosten voor het BNG is bedoeld ter bevordering van de transparantie. Bijwerkingen zijn onduidelijkheid en soms agressie. Dus het helpt niet. Transparantie is nuttig en nodig. Maar het heeft alleen zin als het, nu ja, transparant gebracht wordt.