Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Roger Reijners stopt als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal

Bondscoach Roger Reijners arriveert samen met de gehele selectie van het Nederlandse vrouwenelftal op Schiphol.
Bondscoach Roger Reijners arriveert samen met de gehele selectie van het Nederlandse vrouwenelftal op Schiphol. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Roger Reijners stopt per 1 augustus als bondscoach van het Nederland vrouwenelftal, schrijft voetbalbond KNVB. Reijners wilde zelf zijn contract, dat half 2016 afliep, niet verlengen. De KNVB besloot toen het contract nu al te ontbinden, zodat een nieuwe bondscoach langer dan een jaar de tijd heeft om het vrouwenteam klaar te stomen voor het Europees kampioenschap in 2017.

Reiners was bondscoach sinds 1 november 2010. Het Nederlands vrouwenelftal behaalde onder zijn leiding de eindronde van het Europees kampioenschap in 2013 en speelde deze zomer voor het eerst in de geschiedenis het wereldkampioenschap.

Lees ook: Een wereld te winnen voor Oranje, over de laatste WK-wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen deze zomer (2-1 tegen regerend wereldkampioen Japan).

Reijners: immer vriendelijk, weinig verhaal

Reijners was vooral een trainer die zich op het veld en in de kleedkamer verdienstelijk maakte voor de KNVB, met een scherp oog voor tactiek, zegt NRC-redacteur Fabian van der Poll. Wel bleef hij erg lang trouw aan de visie van de KNVB.

“Louis van Gaal ging daar bij de mannen tegenin en koos uit eigen belang voor een behoudende speelstijl, maar Reijners bleef bij de vrouwen alsmaar hameren op aanvallend spel, ook al kwam Nederland soms nauwelijks aan aanvallen toe. Waaraan het ontbrak was het lef om het roer totaal om te gooien. Altijd bleef hij geloven in zijn drie steraanvallers op het WK, maar soms leek dat eerder naïef dan slim.”

In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach doet de KNVB er goed aan om een trainer met meer uitstraling aan te stellen, zegt Van der Poll.

“Niks ten nadele van de immer vriendelijke Reijners, maar als de KNVB echt stappen wil maken met het vrouwenvoetbal, dan moet de bond op zoek naar iemand die een verhaal te vertellen heeft. Die niet alleen voetbalwijsheden overbrengt, maar ook een fikse dosis enthousiasme.”