Oud-president van Burkina Faso is aangeklaagd voor hoogverraad

Foto ANP/EPA/MARTIAL TREZZINI

De vorig jaar afgezette oud-president Blaise Compaoré van Burkina Faso is door de overgangsregering aangeklaagd voor hoogverraad. Hij ontvluchtte het land in oktober na straatprotesten.

Compaoré was 27 jaar aan de macht in Burkina Faso. Vorig jaar wilde hij de grondwet aanpassen om een derde termijn als president mogelijk te maken. Dat voornemen viel niet goed bij een deel van de bevolking waarna er wijdverbreide protesten uitbraken. Compaoré vluchtte uiteindelijk naar buurland Ivoorkust, waar hij asiel heeft aangevraagd.

Eind dit jaar verkiezingen

Naast de voormalig president zijn ook een aantal leden van het toenmalig kabinet aangeklaagd. Zo wordt voormalig premier Luc Adolphe Tiao verdacht van moord omdat hij opdracht zou hebben gegeven tot het neerslaan van de protesten. Daarbij viel een aantal doden.

Het leger nam na het aftreden van Compaoré de macht over, maar moest onder grote druk uit binnen- en buitenland een stap terug doen. Er was sprake van een volksopstand, en die mocht niet geclaimd worden door militairen, zo luidde de kritiek. Sindsdien wordt het land geregeerd door een overgangsregering die voorbereidingen treft voor verkiezingen die eind dit jaar moeten plaatsvinden.

    • Philippus Zandstra