OM laat weinig los over dood arrestant Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie geven weinig details over het overlijden, dinsdag, van een arrestant in Den Haag. Onderzoek van de rijksrecherche wees woensdag uit dat de 72-jarige man een natuurlijke dood is gestorven. Het definitieve sectierapport is binnenkort klaar.

Het overlijden na een aanhouding ligt extra gevoelig na de dood vorige maand van arrestant Mitch Henriquez, ook in Den Haag. Dat is voor het OM geen reden om meer openheid te geven over de arrestatie van dinsdag.

Het OM wil niet zeggen waar de man een hartinfarct heeft gekregen – onderweg in het politievoertuig of daarna. „Dat is geen relevante vraag, omdat het om een natuurlijk overlijden gaat”, zegt een woordvoerder. Ook betwijfelt zij of hun „werkgever” de vraag moet beantwoorden of de bij de arrestatie betrokken agenten nog aan het werk zijn. De politie verwijst voor elke vraag naar het OM.

De man zorgde dinsdag voor overlast in het centrum van Den Haag. Agenten hielden hem aan, omdat bij controle bleek dat hij werd gezocht – waarom is niet bekend. „De man stribbelde tegen en is door twee agenten begeleid naar het voertuig”, zegt de woordvoerder van het OM. „Daarbij is hij bij zijn polsen gepakt, maar dat heeft geen rol gespeeld toen hij onwel is geworden.”

Het OM meldt het overlijden omdat de rijksrecherche de dood heeft onderzocht, zegt de woordvoerder. „We willen het meedelen, maar daar blijft het bij, bij een natuurlijke dood.”