Nick en Simon maken geen lijstjes meer

Het Nederlandse 22tracks maakt playlists die samengesteld worden door kenners. Nu organiseren ze ook een eigen festival: 22fest.

Vincent Reinders, medeoprichter van 22tracks. Foto Krijn van Noordwijk
Vincent Reinders, medeoprichter van 22tracks. Foto Krijn van Noordwijk

In het 22tracks-hoofdkantoor aan de Amsterdamse Warmoesstraat staat al een week hetzelfde nummer op repeat. Welk? Even zoeken, zeg Vincent Reinders (30). „Het is het eerste nummer in de laatste Boilerroom-set van dj Harvey.” Reinders is het type dat plaatnaam en artiest - Risqué – Starlight – van zo’n vergeten parel achterhaalt, om vervolgens de Nederlandse discoproducer te traceren via Twitter en hem te complimenteren met zijn track. Muziekliefhebber pur sang.

Naast een carrière als radio-dj bij FunX, BNN en Radio 5 begon hij zes jaar geleden 22tracks met zakenpartner Gilles de Smit (36). De website biedt playlists met de 22 beste nieuwe tracks in 22 genres, gecureerd door kenners. Per maand bezoeken 400.000 mensen de site . Zelf maakt Reinders nog steeds de ‘relax’ en ‘hiphop’ playlist. Het liefste zou hij al zijn tijd besteden aan die lijstjes. Maar morgen staat hun eerste festival voor de deur: 22fest.

Morgen verwacht hij tussen de drie- en vierduizend bezoekers in het Diemerbos, een nieuwe festivallocatie in Amsterdam met een vijver, drie podia en vooral: namen die nog bijna niemand kent. De podia worden bezet door live acts als de Iraanse zangeres Sevdaliza, fuzzy beatproducer Oceaan (een van de tien meest gedraaide artiesten op 22tracks afgelopen jaar) en Vaudou Game, een Afrikaanse jazzband. Vaste 22fest-curatoren als Carlos Valdes en Titia doen dj-sets.

Want, playlists maken kan je buurmeisje ook, maar 99 procent van wat op Spotify staat is verschrikkelijk. Het gaat erom die ene procent eruit te vissen die werkelijk geweldig is. Op 22tracks.com doen lokale dj’s dat vanuit vier steden - Amsterdam, Londen, Parijs en Brussel. Oorspronkelijk zouden het er 22 worden, maar met de komst van concurrerende platforms als Boilerroom.tv zijn er meer die de positie van supercurator claimen. „Met name in Londen gaat het lastig”, zegt Reinders. „Maar we hebben binnenkort wel Mount Kimbie als gastcurator, dat is een teken aan de wand.”

Want: als de grotere artiesten aan boord zijn, betekent dat een groter bereik. En, een groter bereik betekent meer geld. In theorie. Hoe doe je dat, verdienen aan een gratis muziekfilter? Dat is een veranderend proces, zegt Reinders, en hij kijkt, een beetje serieus door zijn hoornen bril. „De eerste jaren betaalden bedrijven voor een eigen playlist op de homepage, tegenwoordig doen we ook langetermijn sponsortrajecten met merken als Microsoft en Kornuit – ongeveer de helft van onze omzet.” Voor Kornuit, selecteert het platform zes talenten die het biermerk kan ‘claimen’. Ze maken een documentaire, organiseren optredens en opnames, begeleiden ze een half jaar. En, 22tracks ontwerpt playlists voor hotels. „In CitizenM hotels in New York en Parijs hoor je nu al 22tracks op je kamer, dat is wel tof.”

De curator geeft de site smoel

In het verleden werd er nog eens een eenmalige special gedaan door Nick en Simon, nu selecteren De Smit en Reinders ‘strenger’ op curatoren. „Het is een combinatie van offline profiel (hoe vaak speelt iemand) en online profiel (wat is zijn bereik)”, zegt Reinders. „Misschien willen we een curator omdat hij om de week op de belangrijkste feesten staat. Dat is het geval met Mr. Mendel en Carlos Valdes.” Een duo als Detroit Swindle, dat de houselijst cureert, heeft juist een groot bereik online. De curatoren krijgen niet betaald, maar geven de website een smoel. Waarom dan nog dat festival? Om de banden met artiesten aan te halen, zegt Reinders. „En om te kijken of je die 400.000 sitebezoekers op de been krijgt.”

Alleen, dit weekend zijn er nog vijf andere festivals in Amsterdam. Maar: „heel veel mensen zeggen ook ‘ik heb al 50 housefestivals gezien, ik vind het juist leuk om ergens te staan waar ook bandjes, hiphop en r&b zijn’.” Namen als Henry Wu zeggen de meeste bezoekers (nog) niets. Maar, dat scheelt juist blokkenschemastress, volgens Reinders. „Wij willen dat je het timetable niet nagaat, maar gewoon rondjes loopt en blijft staan waar je het tof vindt. Eigenlijk net als op de site.”

    • Rolinde Hoorntje