Slachtoffers MH17 herdacht in Nieuwegein - Rutte: respect voor waardigheid

Zo’n 1600 nabestaanden hebben vanmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17, precies een jaar geleden, herdacht. Bij de herdenking waren waren onder anderen premier Rutte en vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig.

Premier Mark Rutte komt aan bij het NBC Congrescentrum Nieuwegein voor de herdenking van vliegramp MH17.
Premier Mark Rutte komt aan bij het NBC Congrescentrum Nieuwegein voor de herdenking van vliegramp MH17. Foto ANP / Koen van Weel

Zo’n 1300 nabestaanden hebben vanmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17, precies een jaar geleden, herdacht. Bij de herdenking waren waren onder anderen premier Rutte en vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig.

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de besloten herdenking georganiseerd en de nabestaanden hadden het programma zelf samengesteld. Het thema was ‘Hoop in verdriet’. Er werden toespraken gehouden door onder anderen premier Rutte en Sharifah Asmaa Binti Alweer Aljuned, de vrouw van de Maleisische copiloot van vlucht MH17. Een deel van haar toespraak:

“Als ik hier sta en naar u allen kijk, is het onmogelijk mij een voorstelling te maken van het lijden en het verdriet dat wij allen dragen. Hoewel wij dezelfde ervaring delen van het verlies van een geliefde, kunnen ons verdriet en de weg die wij moeten gaan nooit aan elkaar gelijkgesteld worden; het is totaal verschillend voor ieder van ons. En daarom bloedt mijn hart, keer op keer, en gaat mijn hart uit naar ieder van ons. Ik bid dat wij allen de oneindige kracht zullen hebben om met ons verdriet om te kunnen gaan en tegelijkertijd vast te houden aan onze hoop en herinneringen die nooit verloren zullen gaan.”

Verder bestond het programma onder meer uit muziek en dans. Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer ‘Zeg me dat het niet zo is’. Nabestaanden maakten van knuffels een ‘haag van medeleven’. Aan het einde van de herdenking werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

Veel nabestaanden hadden bloemen waaronder zonnebloemen bij zich. Een deel van het neergeschoten vliegtuig kwam in een zonnebloemveld terecht. Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook zo’n honderd nabestaanden uit het buitenland. Een woordvoerder van de nabestaanden sprak na afloop van een “mooie, waardige ceremonie” die “heel emotioneel” was.

Rutte: respect voor waardigheid die is getoond

Premier Rutte zei bij het begin van de herdenking dat “bij alle verdriet dat er toch al was, er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd is van uw geduld en vertrouwen. Dat realiseer ik mij heel goed. Des te groter is het respect voor de waardigheid die u hebt getoond”, richtte hij zich tot de nabestaanden:

“En ik wil u daar uit de grond van mijn hart voor bedanken. Want na het verdriet om het intense gemis is de lange en complexe nasleep misschien wel een van de moeilijkste dingen. De berging van de lichamen en wrakstukken, het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, en alles wat daarop nog moet volgen om maximaal recht te doen aan uw dierbaren.”

Afgevaardigen andere landen en Defensie aanwezig

Bij de herdenking waren vertegenwoordigers van verschillende ambassades zoals Duitsland, Australië, Maleisië, Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, België en Vietnam aanwezig. Dit geldt ook voor afgevaardigden van politie en Defensie. Namens het kabinet waren naast premier Rutte de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd boven het oosten van de Oekraïne uit de lucht geschoten. In het hele land hangt vandaag de vlag halfstok.

De herdenking wordt vanaf 16.30 uur uitgezonden op NPO 1 en is ook te zien via nos.nl.

    • Pim van den Dool