Minder winst maar meer personeel bij Goldman Sachs

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Terwijl heel Wall Street bezuinigt en personeel ontslaat, neemt Goldman Sachs nieuwe werknemers aan. Het personeelsbestand is in de afgelopen twee jaar met 10 procent gegroeid. Hoe kan dat?

Aan de winst van het bedrijf ligt het in ieder geval niet. Goldman Sachs had jarenlang niet zo’n lage winst als in het afgelopen kwartaal: 916 miljoen dollar (842 miljoen euro). Vorig jaar was het nog 1,95 miljard dollar (1,80 miljard euro).

Quartz merkt op dat driekwart van het nieuwe personeel buiten Wall Street werkt. Vooral bij vestigingen in Bangalore, Dallas, Singapore en Salt Lake City. En daar zit meteen de financiële ‘winst’. In deze steden betaalt het bedrijf namelijk 40 tot 75 procent minder expenses, door lagere kosten aan levensonderhoud. Bij deze ‘B-locaties’ werkt nu 19 procent van het totale personeelsbestand. COO Gary Cohn licht de werkwijze toe:

“Dit is een poging operationele excellentie op te bouwen, buiten onze traditionele locaties in New York, Londen, Tokyo en Hong Kong. Het helpt ons een breder, meer gekwalificeerde groep talenten aan te spreken.”

Uber is boos op burgemeester New York

Uber is boos op De Blasio. De burgemeester van New York kondigde twee weken geleden aan het aantal nieuwe chauffeurs van Uber flink te willen inperken. Na een aantal protesten, heeft Uber nu ook de ‘De Blasio’s Uber’ aan zijn app toegevoegd.

In ‘De Blasio’s Uber’ kunnen New Yorkse gebruikers zien hoe het Uber van de burgemeester eruit zou zien. In het menu zie je nauwelijks auto’s rijden. Spot je er wel een, dan is de wachttijd minimaal 25 minuten. In plaats van een auto te bellen, verwijst de applicatie je door naar het kantoor van de Blasio waar je een klacht achter kunt laten.

Het voorstel geldt volgens TechCrunch voor alle taxi- en limousineservices in New York. In het geval van Uber zou de wetsaanpassing betekenen dat het bedrijf 201 nieuwe chauffeurs per jaar mag aannemen. Volgens Uber is dat minder dan ze nu wekelijks aan hun New Yorkse personeelsbestand toevoegen. Als de wet er doorheen komt, kan Uber tot september 2016 nog één procent groeien. Nu groeit het bedrijf ruim 3 procent per maand. Volgende week stemt de het stadsbestuur over het voorstel.

Eerder maakte Uber dit filmpje als protest tegen de plannen van De Blasio.

Eiland voor een spotprijs

Net buiten de kust van Florida is het tropische eiland Little Bokeelia verkocht. Een voormalige leraar betaalde er 14,5 miljoen dollar (13,3 miljoen euro) voor. Een spotprijs in vergelijking met de gevraagde 24, 5 miljoen dollar (22,5 miljoen euro), meldt Business Insider.

Eigenaar Mark Pentecost is wat ze noemen een ‘selfmade men’. Naast zijn werk als leraar op een middelbare school, startte hij een telecombedrijf. Dat liep aardig, dus probeerde hij weer wat nieuws. Hij richtte zich op de verkoop van ‘body contouring producten’. Zijn bedrijf ItWorks verkoopt onder meer gezonde voeding, lichaamspakkingen en verzorgingsproducten. Hij werd er miljonair mee en maakt een gemiddelde omzet van 550 miljoen dollar (505 miljoen euro) per jaar.

Pentecrost en zijn vrouw hebben een villa, wat strandhutjes en 420.000 vierkante meter (ongeveer 85 voetbalvelden) aan land tot hun beschikking. Het personeel van ItWorks heeft daar waarschijnlijk ook wat aan, want de ondernemer is van plan om er zijn salestrainingen te geven.

    • Annemieke Ruggenberg