MH17-schadeclaim ook namens Nederlandse nabestaanden

De vlag bij het Kabinet van de Koning hangt halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17.
De vlag bij het Kabinet van de Koning hangt halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Foto ANP/Remko de Waal

De Amerikaanse advocaat Floyd Wisner, die namens nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp een claim indient tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, handelt ook namens de families van zes omgekomen Nederlandse passagiers.

De jurist zei dat vanavond in de actualiteitenrubriek EenVandaag.

De claim ter waarde van bijna 825 miljoen euro werd donderdag al gemeld door Britse media, maar toen zou het niet om Nederlandse families gaan, zo was het bericht.

Girkin kwam als verdachte in beeld omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen van het toestel boven Oost-Oekraïne de verantwoordelijkheid voor de daad claimde. De mededeling werd snel na het incident van internet gehaald.

Nabestaanden herdachten vandaag in Nieuwegein

Het is vandaag een jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. Vannacht publiceerde de Australische nieuwssite Newscorp beelden van de rampplek vlak na de crash die deels nog niet eerder getoond zijn.

In diverse betrokken landen vonden herdenkingen plaats. In Nieuwegein vond vanmiddag een besloten herdenking plaats aan de slachtoffers van de ramp. Daarbij waren onder anderen premier Rutte en vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig.

Bekijk ook ons beeldverhaal: MH17, een jaar geleden en lees onze uitvoerige reconstructie in drie delen: over de fatale vlucht en de aanloop daarnaartoe, over het neerhalen van het toestel door de rebellen, en over de politieke nasleep voor het kabinet Rutte-II.
    • Anouk Eigenraam