MH17: Poetin geeft geen krimp

De Russische president verwijt Den Haag „contraproductieve” aanpak. Moskou ziet niets in MH17-tribunaal.

Pro-Russische separatisten passeren het monument dat de ramp met vlucht MH17 herdenkt.
Pro-Russische separatisten passeren het monument dat de ramp met vlucht MH17 herdenkt. Foto Mstyslav Chernov/AP

Nederland heeft nog steeds de hoop dat het Rusland kan overhalen mee te werken aan een VN-tribunaal over de MH17-ramp. Maar de Russische regering geeft geen krimp en verwijt Den Haag juist een „contraproductieve” aanpak.

In een telefoongesprek aan de vooravond van de herdenking van de crash een jaar geleden kreeg premier Rutte nul op het rekest van president Poetin zelf. Poetin waarschuwde Rutte dat het „onaanvaardbaar is dat de media versies krijgen toegeworpen die openlijk gepolitiseerd” zijn, aldus het Kremlin na het onderhoud.

Poetin doelde mogelijk op een bericht van CNN deze week. Volgens de Amerikaanse zender, die het conceptrapport van de Onderzoeksraad heeft ingezien, concludeert het onderzoeksteam dat de MH17 is neergeschoten met een Boek-raket die door pro-Russische rebellen werd afgevuurd.

Een Russische parlementariër uit de Federatieraad (senaat) zei gisteren dat de schuldigen gezocht moeten worden bij hen die juli vorig jaar het luchtruim boven de Donbas niet voor de burgerluchtvaart sloten: dat wil zeggen in Oekraïne.

Minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) keerde zich gisteren ook tegen een VN-tribunaal, waartoe Nederland, Maleisië, België en Australië het initiatief namen. Het idee werd ondersteund door het Verenigd Koninkrijk en het Oekraïense parlement. Het Russische ministerie diskwalificeerde het plan als „niet met ons besproken, te snel en in het geniep” uitgewerkt.

Bij een herdenking in Canberra beloofde premier Abbott van Australië nabestaanden vandaag dat er alles aan zal worden gedaan om de daders van de vliegtuigcrash voor de rechter te brengen. Ook president Porosjenko van Oekraïne riep daartoe op. „Zonder betrokkenheid en direct bevel van de hoogste politieke én militaire leiding van Rusland zou dit niet zijn gebeurd”, aldus Porosjenko vandaag.

In Nederland wordt de ramp vandaag herdacht in Nieuwegein. Op de meeste overheidsgebouwen hangt de vlag de hele dag halfstok.