Merkel krijgt kritiek na ‘kille’ reactie op huilend Palestijns meisje

Een politicus die met de mond vol tanden staat op het moment dat hij of zij geconfronteerd wordt met de gevolgen van beleid. Het overkwam de Duitse bondskanselier Merkel deze week, toen een Palestijns meisje dat bedreigd wordt met uitzetting uit Duitsland in tranen uitbarstte. Op social media krijgt Merkel, die te onderkoeld zou hebben gereageerd, veel kritiek.

Merkel bracht dinsdag een bezoek aan een school in Rostock, waar ze met leerlingen over actuele zaken sprak. Het gevoelige onderwerp asiel kwam ook aan de orde toen een Reema, een Palestijns meisje, Merkel in vloeiend Duits vroeg waarom zij en haar familie nog altijd met uitzetting worden bedreigd terwijl ze al vier jaar geleden een verblijfsvergunning hadden aangevraagd. “Ik heb doelen als ieder ander”, zei Reema tegen Merkel. “Ik wil studeren zoals iedereen. [...] Het is erg onprettig te zien dat anderen van het leven kunnen genieten, en ik niet.”

Merkel zegt in reactie tegen het meisje dat “politiek soms hard is”. Vervolgens beschrijft ze Reema als “een heel erg sympathiek persoon”, maar voegt ze toe dat er in Palestijnse vluchtelingenkampen duizenden meisjes als haar zijn en dat Duitsland simpelweg niet iedereen kan opnemen. Op het moment dat ze Reema belooft dat asielaanvragen in de toekomst sneller zullen worden afgehandeld, ziet ze dat Reema in tranen is uitgebarsten en onderbreekt ze haar verhaal. Merkel weet even niet goed hoe te reageren, maar loopt dan naar Reema toe om haar te troosten. Ze aait wat onzeker over het hoofd van het meisje terwijl ze zegt: “Je hebt het toch goed gedaan.”

Bekijk het fragment hier:

Beelden van het pijnlijke moment doken woensdag op en gingen gisteren ‘viral’ op internet. Merkel kreeg veel kritiek omdat ze zich hardvochtig zou hebben opgesteld. De hashtag #merkelstreichelt (‘Merkel aait’) werd trending op Twitter:

Twitter avatar NChiggi Nico C. aus S. Immerhin kann sie dieses Wahlversprechen einhalten. Wenigstens eins. #Merkelstreichelt http://t.co/I5LkZhEAIr
Twitter avatar Mohrenpost Carline Mohr Situation, in der “Nur mal kurz streicheln“ in Ordnung ist:
#merkelstreichelt (Foto: dpa) http://t.co/w7pv43X0de

Maar sommigen vroegen zich af wat Merkel dan tegen het meisje had kunnen zeggen en wezen op de enorme stijging van het aantal asielaanvragen in Duitsland: in het eerste half jaar van 2015 verdubbelde het aantal aanvragen ten opzichte van vorig jaar, vooral door de vele conflicten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Katrin Goering-Eckardt, een politica van de Groenen, twitterde dat Merkel door het meisje te aaien het “falen” van de Duitse regering op het gebied van asielbeleid niet kan verdoezelen:

Twitter avatar GoeringEckardt K. Göring-Eckardt Die Fehler der Bundesregierung in der Flüchtlingspolitik kann man nicht wegstreicheln. #merkelstreichelt
    • Pim van den Dool