Duitse Bondsdag stemt in met deal Griekenland over derde steunpakket

Bondskanselier Merkel vandaag in de Bondsdag.
Bondskanselier Merkel vandaag in de Bondsdag. Foto ANP/EPA/WOLFGANG KUMM

De Duitse Bondsdag is vandaag in grote meerderheid akkoord gegaan met het doorgaan van de gesprekken over de maandag bereikte deal met Griekenland. Het voorstel is in Duitsland zeer omstreden; bondskanselier Merkel ondervond tegenstand vanuit haar eigen CDU/CSU.

Een overgrote meerderheid van 439 leden stemde voor het voorstel, 119 tegen. Veertig Bondsdagleden onthielden zich van stemming.

De stemming bepaalde of er wel of niet verder wordt onderhandeld met Griekenland over de deal van maandag. Weliswaar bereikte het land toen een akkoord met de achttien andere leden van de eurozone over een derde steunpakket van 84 miljard euro, maar voor de verdere uitwerking daarvan was in sommige eurolanden nog een stemming vereist.

Geen tijdelijke Grexit

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble was zeer kritisch over de deal en betoogde dat Griekenland er beter aan doet om tijdelijk uit de euro te stappen. Dat zou het land de tijd geven om orde op zaken te stellen. Merkel liet vooraf aan de stemming weten dat ze daar geen voorstander van is:

“Het alternatief voor deze deal is geen time-out voor Griekenland om tijdelijk de eurozone te verlaten, maar chaos. We zouden ernstig in gebreke blijven en onverantwoordelijk handelen als we het niet op deze manier proberen.

Vijftig parlementariërs uit Merkels eigen partij stemden tegen:

Twitter avatar connollyberlin Kate Connolly 63 Linke and 50 CDU/CSU voted against and 6 from other factions

Grieks parlement stemde in met hervormingen

Maandag bereikte Griekenland een akkoord met de andere landen in de eurozone over een derde pakket noodsteun van ongeveer 85 miljard euro. Een aantal leden van de eurozone moet stemmen om verdere gesprekken over die bailout mogelijk te maken. Naast Duitsland zijn dat Estland, Letland, Spanje en Oostenrijk. Dat laatste land stemde rond het middaguur voor de deal. In Nederland hoefde niet gestemd te worden over het steunpakket. Wel werd er gisteren in de Tweede Kamer over de deal gedebatteerd.

Het Griekse parlement stemde eergisteren al in met een reeks ingrijpende hervormingen. De maatregelen waren nodig om het vertrouwen van de andere leden van de eurozone te winnen, aangezien er veel twijfels zijn gerezen over de bereidheid van de Grieken om de hervormingen door te voeren.

    • Philippus Zandstra