Na 24 jaar zoeken zegt ‘Nessiejager’: het is toch een meerval

None

Hij zocht 24 jaar aan de rand van Loch Ness naar het monster. Hij gaf er zijn vriendin, baan en huis voor op. Nu staakt Steve Feltham (52) de zoektocht. Nessie is een meerval, geen monster.

Een klap voor diegenen die in het Monster van Loch Ness geloven. Sinds hotelbaas Aldie Mackay op 14 april 1933 een enorm beest in het meer zag, probeerden duizenden Nessie te vinden; er zijn tientallen korrelige foto’s gemaakt.

Feltham is de bekendste Nessie Hunter. Hij woont sinds 1991 in een caravan, zonder water en elektriciteit, aan de rand van het Schotse meer, zodat hij het in de gaten kan houden. Hij haalde met zijn wake het Guinness Book of Records.

Zijn fascinatie voor het monster begon toen hij als 7-jarige met zijn ouders Loch Ness bezocht, zo vertelde hij The Guardian in 2008. „Wat tot mijn verbeelding sprak waren de Nessie hunters en de verhoging die ze hadden gebouwd met een camera en standaard: de lens moet een meter lang zijn geweest. Volwassenen die zochten naar een monster? Fantastisch!”

Het ging hem om meer dan Nessie. Hij wilde niet meedoen aan de ratrace, maar zijn dromen najagen – hoe onbezonnen die voor anderen ook mochten lijken.

De eerste jaren dacht hij het monster snel te vinden. „Ik was te optimistisch. Het meer is ruim 23 mijl [bijna 37 kilometer] lang, en realistisch gezien kan iemand een mijl op enig moment overzien.”

Gisteren zei hij tegen The Times: „Wat veel mensen zagen, lijkt te kloppen met de beschrijving van een meerval met zijn lange, kromme rug. Eerlijk is eerlijk: ik denk niet meer dat Nessie een prehistorisch monster is.” Spijt heeft hij niet van de afgelopen 24 jaar.