Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Kwart miljoen Nederlanders gebruikt xtc

Foto ANP / Bas Czerwinski

Meer dan een kwart miljoen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar heeft het afgelopen jaar xtc gebruikt. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut. Het xtc-gebruik in Nederland ligt relatief hoog ten opzichte van andere EU-landen.

Het CBS en het Trimbos hebben voor hun onderzoek geput uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014, een onderzoek dat in samenwerking met het RIVM onder bijna zesduizend Nederlanders is gedaan. Naar schatting 830.000 Nederlanders hebben ooit een xtc-pil gebruikt. Eén op drie gebruikte het afgelopen jaar, dat is 2,5 procent van de bevolking (270.000 mensen). Het aantal Nederlanders dat de afgelopen maand xtc gebruikte is 80.000.

Moeilijk te zeggen hoe groot toename is

De laatste keer dat het drugsgebruik in Nederland is gemeten was in 2009. Sinds die tijd lijkt sprake van een toename van xtc-gebruik, maar het maken van een rechtstreekse vergelijking is moeilijk omdat in dat jaar een andere onderzoeksmethode is gebruikt. Maar omdat de percentages xtc-gebruikers in het nieuwe onderzoek fors hoger liggen dan in het onderzoek van 2009, is het volgens het CBS en het Trimbos “aannemelijk” dat het gebruik nu daadwerkelijk hoger ligt dan vijf jaar geleden. Hoe sterk de toename precies is, is onduidelijk.

In kwalitatief onderzoek van het Trimbos in april gaf 60 procent van de clubbezoekers aan xtc te gebruiken. Jongeren zeggen dat het drugsgebruik een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen.

Drugsgebruiker man, twintiger en hogeropgeleid

Uit het nieuwe onderzoek van het CBS en het Trimbos blijkt dat de gemiddelde drugsgebruiker man is, twintiger, in de stad woont, en hogeropgeleid is. Mensen uit grote steden gebruiken anderhalf tot tweeënhalf keer vaker drugs dan mensen uit kleinere steden of dorpen. Het gebruik onder hoger opgeleiden ligt beduidend hoger dan mensen met een middelbare of lagere opleiding.

Cannabis blijft met afstand de meest gebruikte illegale drug, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de bevolking tussen de 15 en 64 jaar heeft ooit cannabis gebruikt. Ongeveer een op de twintig mensen in deze leeftijdscategorie heeft wel eens cocaïne gebruikt.

Lees ook: ‘Een half miljoen Nederlanders heeft xtc gebruikt’, de next checkt van 29 mei.