Froome net zo snel als Lance

Chris Froome
Chris Froome Foto Eric Gaillard/Reuters

Zijn de prestaties van geletruidrager Chris Froome bovenmenselijk? Het vermogen waarmee hij op de pedalen drukt zou bij vlagen zelfs hoger zijn dan dat van Lance Armstrong.

Zou, want betrouwbare cijfers houdt Froomes Team Sky angstvallig geheim. Maar de klok loog gisteren niet. Op de slotklim naar Plateau de Beille reed Froome in een tijd van 45 minuten en 31 seconden. Exact de tijd waarmee Armstrong in 2004 de rit won.

De website climbing-records.com houdt van een aantal beklimmingen al jaren de beste tijden bij.

De snelste klimmer van de dag was gisteren niet etappewinnaar Joaquim Rodriguez maar Alejandro Valverde, die een seconde voor het groepje van Froome uit sprintte. De Spanjaard kwam met zijn 45.30 echter niet in de buurt van het record van Marco Pantani, die bij zijn Tourzege in 1998 tot 43.20 kwam. De in 2004 aan een overdosis cocaïne overleden Italiaan was daarmee ruim sneller dan Alberto Contador en Michael Rasmussen, die in 2007 in een gezamenlijke dans 44.08 klokten. Valverde staat op de eeuwige ranglijst van Plateau de Beille zeventiende, vlak voor Froome en Armstrong, die in 2002 ook al eens won in 45.55. De Amerikaan raakte beide ritzeges kwijt wegens doping.

Robert Gesink en Bauke Mollema zaten gisteren met 46.27, boven het ‘Nederlands record’ van Michael Boogerd uit 1998: 44.53.

    • Maarten Scholten