Janneke Vreugdenhil Honinglavendelroomijs

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Een boek met Zuid-Franse recepten is niet compleet zonder lavendelrecept. Pas wel op met die geurige paarse bloemetjes, want iets te veel en uw ijs smaakt naar wasmiddel. Het oorspronkelijke recept uit het boek is voor 2 liter ijs. Die hoeveelheid heb ik maar even gehalveerd, want de meeste ijsmachines voor thuis verslikken zich in meer dan een liter.

Breng de slagroom, melk en honing in een ruime steelpan zachtjes aan de kook en haal de pan vervolgens van het vuur. Klop de eierdooiers en de suiker in een ruime hittebestendige kom tot een bleek mengsel. Giet voorzichtig een beetje van de hete vloeistof erbij en klop het er stevig door. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de rest van de vloeistof toe. Giet het mengsel terug in de steelpan, voeg de lavendel toe, blijf kloppen en verhit het geheel op matig tot hoog vuur tot 82 °C, of tot het dik genoeg is om de achterkant van een houten lepel te bedekken. Laat het mengsel volledig afkoelen, giet het in een ijsmachine en draai er ijs van. Doe het ijs daarna in een plastic diepvriesdoos en zet het nog minstens 2 uur in de vriezer. Als je geen ijsmachine hebt, kun je het afgekoelde mengsel ook direct in een plastic diepvriesdoos gieten en 15 minuten in de vriezer zetten. Roer los met een vork en zet weer 15 minuten in de vriezer. Herhaal dit met tussenpozen van 15-20 minuten tot het ijs stevig is. Het ijs kan maximaal 2 maanden in de vriezer worden bewaard.

    • Janneke Vreugdenhil