Is de BBC er voor Strictly Come Dancing of alleen voor nieuws?

Na de zomer beginnen de onderhandelingen over de toekomst van de BBC. Gisteren gaf de Britse minister van Cultuur een aftrap: moet de omroep alles voor iedereen zijn?

Caroline Flack en Pasha Kovalev in de halve finale van Strictly Come Dancing.
Caroline Flack en Pasha Kovalev in de halve finale van Strictly Come Dancing. Foto Wales online

Hoe groot is té groot als het om de BBC gaat? Zijn de huidige negen televisiekanalen, de vijf analoge, vijf digitale en veertig lokale radiozenders er te veel? Moet de Britse publieke omroep wel aan amusement doen of moet zij louter informeren en onderwijzen?

„Gegeven de grote keuze die het publiek heeft, is er een argument dat de BBC zich meer zou moeten richten op een beperktere kern aan diensten”, zei de Britse minister van Cultuur, John Whittingdale gisteren in het Lagerhuis. En daarmee gaf hij de aftrap van wat een hevige strijd over de toekomst van de BBC belooft te worden.

Na de zomer beginnen de onderhandelingen tussen Whittingdale en de top van de BBC over de vernieuwing van het Royal Charter, het handvest dat de positie van de Britse publieke omroep bepaalt. En het is niet onwaarschijnlijk dat ‘Auntie Beeb’ geschonden uit die onderhandelingen zal komen.

Whittingdale vroeg zich gisteren hardop af of „de BBC nog alles voor iedereen moet zijn”. Bij de onderhandelingen moet niet alleen worden gekeken naar de financiën en het management van de omroep, zei hij, maar ook „naar de mengeling en kwaliteit” van de programma’s. Moet de omroep bijvoorbeeld „kijkcijfers najagen” met programma’s als Strictly Come Dancing of talentenshow The Voice?

De BBC vindt van wel. Haar missie is vooral „te informeren, onderwijzen en vermaak te bieden”.

„Voor politici geldt die volgorde wellicht, maar voor de meeste kijkers is het andersom”, vertelde onlangs Richard Ayle van de raad van bestuur van de BBC op een bijeenkomst. De omroep vreest dat wanneer zij niet langer vermaakt, de reden om kijk- en luistergeld te betalen wegvalt.

Nu betalen Britse huishoudens 145,50 pond (208 euro) per jaar aan de BBC. Dat levert jaarlijks 3,7 miljard pond op. Daarvan worden niet alleen de programma’s gemaakt, maar van het geld wordt ook breedband uitgerold, en worden BBC World, de Welshe omroep S4C en lokale televisiezenders gefinancierd. Vorige week kondigde minister van Financiën George Osborne aan dat vanaf volgend jaar de BBC ook het kijk- en luistergeld van 75-plussers zal vergoeden. Dat doet nu nog het ministerie van Welzijn.

De regering vindt het kijk- en luistergeldmodel achterhaald. In het Lagerhuis zei Whittingdale gisteren dat er op de lange termijn moet worden gekeken naar een abonnementsvorm, en dat op de korte termijn het kijk- en luistergeld moet worden hervormd. „Een kleinere BBC betekent dat het publiek minder kan gaan betalen.” De BBC waarschuwt dat een kleiner budget ten koste zal gaan van de kwaliteit.

Whittingdale zei verder dat de regering ook naar de top van de BBC zal kijken. De leiding „schoot ernstig te kort” zei hij, en verwees daarbij naar de manier waarop was omgegaan met het seksueel misbruik door wijlen presentator Jimmy Savile (zowel met de klachten als journalistiek).

De BBC antwoordde gisteren dat zij „geen eigendom [is] van de werknemers, noch van politici. De kijkers en luisteraars zijn onze aandeelhouders. Hun stem moet als luidste gehoord worden.” En: „Het is aan hen te beslissen of programma’s als Strictly moeten blijven.”

    • Titia Ketelaar