Hitte, kou, wind, hagel, regen... Maar Sky kent geen limit

Froome en zijn knecht Thomas blijven domineren. Ook in de Alpen onder extreme weersomstandigheden.

Snel de warme auto in, op de achterbank verkleden zoals bij de junioren. Muts op, alvast beginnen met eten. „Wat een kutweer”, zegt Bauke Mollema door het open raampje. De kopman van Trek, die zich handhaafde op de tiende plaats in het klassement, heeft nog geluk. De meeste renners krijgen in de chaos na de finish hooguit een regenjackje en moeten met de fiets naar beneden. „Als je moet afdalen tussen al dat publiek ben je zo 25 of 30 minuten bezig”, weet Mollema. „Zonder te trappen word je superkoud en nat.”

Temperaturen van 37 graden bij de start en nog geen 17 op de top van Plateau de Beille. Hagel, regen, wind en onweer in de finale van een koninginnenrit met drie wedstrijden voor de prijs van één. Joaquim Rodríguez die wereldkampioen Michal Kwiatkowski voorbijsnelt en de rit wint. Daarachter bij de favorieten volop aanvallen van Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. En een minuutje daar weer achter een onbeslist Nederlands duel Mollema-Robert Gesink. Wat een spektakel. Maar aan het eind van de dag bleek er weinig veranderd. Chris Froome leidt na de Pyreneeën vorstelijk. Sky rules the waves. „Ze rijden heel sterk”, constateerde ook Mollema.

Een groep van 22 vroege vluchters mocht van de Britse ploeg rustig tien minuten uitlopen. Goede renners, geen gevaar voor het klassement. Wout Poels was een van de knechten die het tempo strak hielden. In de gladde afdaling van de voorlaatste klim, de Port de Lers, zette Peter Kennaugh zich op kop met Froome direct achter zich. De voormalig olympisch en wereldkampioen ploegachtervolging, vorig jaar zelf winnaar van de Ronde van Oostenrijk, had genoeg over om aan de voet van de slotklim naar Plateau de Beille nog eens machtig door te trekken en zo de groep met favorieten direct uit te dunnen.

G is echt fantastisch

Mollema en Gesink hielden nog stand, toen Nicholas Roche en even later ook Richie Porte namens Sky het tempo opschroefden. Aanvallen van Contador, Valverde, Nibali? Porte, die in de Giro als kopman van zijn ploeg nog teleurstellend moest opgeven, maalde maar door. Gesink verloor terrein door een lekke band, keerde knap terug maar moest bij zo veel geweld vooraan opnieuw lossen. „Ik ben op mijn eigen tempo blijven rijden”, sprak hij na afloop. „Net als in de eerste bergetappe, alleen nu net even erachter en toen ervoor.”

Porte opgebrand en gelost, na een aanval van Quintana op zes kilometer onder de top? Daar is Geraint Thomas. Maatje van Kennaugh in de baanploeg, drievoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioen, eerder dit jaar nog winnaar op de Vlaamse kasseienhellinkjes in de E3 Prijs Harelbeke. En nu de verrassende uitblinker van de Tour, in dienst van Froome. „G is echt fantastisch”, loofde de geletruidrager. „Hij staat er in de eerste week op de kasseien, in de wind en de regen. En in de zwaarste Pyreneeënritten rijdt hij ook vooraan.”

Op het tempo van Thomas kon Mollema nog net aanklampen, maar toen Quintana opnieuw aanzette moest hij eraf. „Ik heb nog een kilometer op dertig, veertig meter gereden. Daarna kwam een open stuk, met veel wind tegen. Als je in dat groepje zit, blijf je er waarschijnlijk wel bij. De laatste kilometers was ik helemaal kapot en viel ik stil. Toen kwam Robert nog bij mij terug.”

Snel in de Jaguar de berg af

Beide Nederlanders verloren door het tempo van Thomas en Froome in het uitgedunde groepje met favorieten bijna een minuut. In het algemeen klassement schoof Gesink na de laatste Pyreneeënrit een plaats op naar zeven, drie plaatsen en tweeënhalve minuut voor Mollema. Beiden kijken nog omhoog, hopen in de loodzware laatste Alpenweek nog te stijgen. Maar het zal in de marge zijn van het Sky-geweld.

„Waarom niet”, antwoordde Froome op de vraag of zijn meesterknecht Thomas van de vijfde plaats die hij nu inneemt nog kan stijgen richting top drie. „Tussen vijf en twee zijn de verschillen klein. Het gaat niet lang duren of G gaat voor de overwinning in een grote ronde.” Maar nu nog even niet. „De focus van de ploeg ligt op het behouden van de gele trui”, sprak Froome als de onbetwiste leider. En dan snel in de Jaguar van Sky de berg af. De gele trui hoeft niet met de fiets.

    • Maarten Scholten