In the Name of the Father

None

(Jim Sheridan, 1993). Het schandaal van de ‘Guildford Four’ stond model voor deze fraai geacteerde, krachtige politieke film die in grote lijnen is gebaseerd op deze zaak. Britse politie en justitie lieten de Noord-Ierse kruimeldief Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) opdraaien voor een IRA-aanslag in Guildford waarbij vijf doden vielen. Hij bracht zo ten onrechte vijftien jaar door in een Engelse gevangenis. Politie en justitie verdonkeremaanden zijn sluitende alibi en negeerden later de bekentenis van de echte dader. De reden was eerst dat de publieke opinie schreeuwde om de veroordeling van een schuldige, later dat het toegeven van een gerechtelijke dwaling een te grote afgang zou betekenen voor degenen die zijn schuld fabriceerden. Sheridan laat Gerry een cel delen met zijn vader (Pete Postlethwaite), wat in werkelijkheid nooit gebeurde. Die ingreep is begrijpelijk, het voegt drama toe en volgens Sheridan ook een metaforische laag: het vader-zoon conflict staat symbool voor de relatie tussen Engeland en Ierland. De film wordt voorafgegaan door een interview met Sheridan.

André Waardenburg