FBI: schutter Tennessee had geen banden met terreurgroep

De man die gisteren vier militairen doodschoot in Chattanooga in de Amerikaanse staat Tennessee had volgens de FBI geen banden met een internationale terreurgroep.

Een veteraan hangt een Amerikaanse vlag goed bij een geïmproviseerde herdenkingsplek in Chattanooga. Foto EPA/ Erik S. Lesser

De man die gisteren vier mariniers doodschoot in Chattanooga in de Amerikaanse staat Tennessee had volgens de FBI geen banden met een internationale terreurgroep. De federale recherche zoekt volgens persbureau Reuters nog steeds naar een motief voor de aanval op twee militaire complexen, waarbij ook drie mensen gewond raakten.

De vader van de verdachte, de in Koeweit geboren Mohammod Youssuf Abdulazeez, werd jaren geleden al wel onderzocht vanwege “mogelijke banden met een buitenlandse terreurorganisatie” en kwam terecht op een volglijst, schrijft The New York Times. Dat onderzoek is al wel jaren oud, en de man werd ook van de lijst gehaald.

Abdulazeez werd gisteren ook gedood tijdens de aanval, maar nog onduidelijk is hoe. Voorlopig wijst alles erop dat hij in zijn eentje te werk ging.

Eerst vanuit auto

Abdulazeez begon zijn aanval door vanuit zijn auto te schieten toen hij langs een rekruteringscentrum bij een winkelcentrum reed. Hij reed vervolgens naar een ander complex, zo’n 25 kilometer verderop, om daar zijn auto te verlaten en de vier mariniers dood te schieten.

    • Frank Huiskamp