EU akkoord met overbruggingskrediet voor Griekenland

Foto ANP/Lex van Lieshout

Nog meer lucht voor Griekenland; nadat de ECB gisteren bekendmaakte het noodsteunplafond te verhogen, is de EU nu akkoord met het overbruggingskrediet van 7 miljard euro. Met deze noodfinanciering kan het IMF en de ECB worden terugbetaald.

Het geld voor het krediet komt uit het Europese Financiële Stabiliteits Mechanisme (EFSM). Daarvoor moesten ook de niet-eurolanden Groot-Brittannië, Zweden en Tsjechië instemmen. Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis kan het geld maandag al in Griekenland zijn, bericht persbureau AFP.

Het verhogen van het steunfonds ELA met 900 miljoen euro houdt in dat de Griekse banken gedurende een week meer geld krijgen, zodat de Griekse geldautomaten kunnen worden bevoorraad en Griekse burgers geld kunnen blijven opnemen. Het land kondigde daarop aan dat maandag de banken weer open gaan. Wel blijven er voorlopig nog beperkingen aan de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen.

De Europese Commissie heeft nu het mandaat om gesprekken te gaan beginnen over een derde, driejarig leningenprogramma van circa 86 miljard euro. Die onderhandelingen zullen naar verwachting een paar weken in beslag nemen.

    • Anouk Eigenraam