Eisen tussen 5 en 12 maanden in Valkenburgse zedenzaak

Bijna alle verdachten van betaalde seks met een minderjarig meisje uit Heerlen zijn nu voor de rechter geweest.

Tegen 25 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak zijn celstraffen geëist tussen de vijf maanden waarvan vier voorwaardelijk en een jaar onvoorwaardelijk. Gisteren stonden de laatsten terecht voor de rechtbank in Maastricht.

De mannen, van wie de meesten niet kwamen opdagen, worden ervan verdacht dat ze vorig jaar herfst in een Valkenburgs hotel betaalde seks hadden met een toen 16-jarige Heerlense. Op 14 oktober was het afgelopen; een klant werd op heterdaad betrapt met haar.

Bij de strafeisen maakte justitie verschil tussen klanten die bij het meisje „binnendrongen” en zij die dat niet deden. Voor de laatste groep bleven de strafeisen beperkt tot zes maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) hield ook rekening met de leeftijd van verdachten, de mate waarin zij meewerkten en al dan niet betuigde spijt. De zwaarste eis was vorige week voor een inmiddels ontslagen jeugdhulpverlener, begeleider van loverboys en hun slachtoffers. Voor hem vroeg het OM een jaar onvoorwaardelijk en een beroepsverbod. Vijf anderen hoorden ook een jaar onvoorwaardelijk eisen.

Een 55-jarige man werd gisteren vrijgesproken. De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was dat hij seks heeft gehad met het meisje. De verdachte ontkende dat ook. Hij gaf wel toe bij haar in Valkenburg te zijn geweest. Vanwege de verwarde toestand van de man besloot de rechtbank meteen uitspraak te doen.

De zaak tegen een andere man werd uitgesteld wegens diens gezondheidsproblemen. Twee andere rechtszaken waren al, voorafgaand aan de behandelingen van deze en vorige week, naar een latere datum verplaatst.

De advocaten betoogden de afgelopen dagen veelal dat de klanten niet wisten dat het meisje minderjarig was. Ze deed zich voor als achttienjarige.

De rechtbank doet komende donderdag en een week later uitspraak.