Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin de wereld (hopelijk) een beetje veiliger werd

Van links naar rechts: hoofdonderzoeker Alan Stern, wetenschapper Hal Weaver, onderzoeker Will Grundy, wetenschapper Cathy Olkin en teamleider John Spencer. Foto AFP / Mark Wilson

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

‘Historisch’ is een woord dat je in de krant niet al te veel moet gebruiken. Maar het akkoord dat Teheran deze week sloot met Rusland, China, de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland om een Iraanse kernbom te voorkomen, kan je dit keer wel zo noemen. Collega Karel Knip zette op een rijtje aan welke afspraken Iran zich moet houden. Toon Beemsterboer zette uiteen dat de economie van Iran van heel ver moet komen. Het akkoord verdient waardering en steun, oordeelde de krant in een commentaar.

Nog een akkoord begin deze week: dat over Griekenland. De Europese interventie in het Griekse wanbeleid zal nog jaren de politiek beheersen, schreef NRC in een commentaar. Tsipras, zo vindt de krant, is de premier van de loze beloften en valse hoop.

De Grieken zullen in elk geval de volgende jaren weer te maken hebben met Jeroen Dijsselbloem. Na een zwakke start heeft de Nederlandse minister zijn collega’s in de Eurogroep ervan weten te overtuigen dat hij de beste is om nog eens tweeënhalf jaar hun voorzitter te zijn. Een reconstructie van zijn herbenoeming door Annemarie Kas en Philip de Witt Wijnen.

Is er leven op Pluto, kun je dansen op de maan, is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan? Het lied speelt al een hele week door mijn hoofd, nu we de prachtige foto’s binnenkregen van de dwergplaneet. De ruimtesonde New Horizons blijft tot eind 2016 beelden en meetgegevens doorseinen. En zet haar weg naar de rand van het zonnestelsel vrolijk verder. Een missie om trots op te zijn.

Terug naar de aarde. Het meest besproken boek wereldwijd was de afgelopen week ongetwijfeld het tweede boek van Harper Lee (89). Na To Kill a Mockingbird, haar roman die in 1960 gepubliceerd werd (dinsdag, 13 rechts op pagina), verscheen nu het vervolg Go Set a Watchman. Rob van Essen recenseerde het boek en gaf het drie sterren.

Van literatuur naar film. De film van deze week was Inside Out, een animatiefilm van Pixar die van onze recensent vijf sterren toebedeeld kreeg. De film speelt zich af in het brein van een elfjarige ‘maar mocht geen college neurologie’ worden, aldus co-regiseur Ronnie del Carmen in een gesprek met de krant. Het werd een reis die ons vederlicht naar een bitterzoet, emotioneel uiterst herkenbaar moment voert. De geboorte van de melancholie.

Over het brein gesproken. Arnon Grunberg liep een week mee bij de acute dienst psychiatrie in Rotterdam, die uitrukt voor mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. Hij schreef er een indringend tweeluik over.

Maar het meest ontroerende en indrukwekkende verhaal werd deze week opgetekend door collega Enzo van Steenbergen. Hij interviewde Sylvia Asberg. Ze verloor vorig jaar haar man aan ALS. Nog geen half jaar later trof de zenuwziekte haar ook. Een verhaal over onomkeerbare feiten, levensvreugde en achterlaten van kinderen.

Tot slot. Nederland herdacht gisteren de aanslag op de MH-17. Collega’s Natalia Toret, Frank Huiskamp en Koen Smeets maakten een indrukwekkende terugblik in tekst en vooral beeld.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch