De slobberwijntjes uit Zuid-Afrika zijn nog viezer dan je dacht

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een zakelijke wijnproeflunch in restaurant RIJKS in Amsterdam
Wie: Wijnimporteur en eigenaar van WineMatters Udo Göebel en wijnmakers en eigenaren van het huis Groot Parys Eric Verhaak en Mariëtte Ras

Geef toe dat je bij Zuid-Afrikaanse wijn toch meteen denkt aan Mooi Kaap, dat slobberwijntje uit de onderste schappen van de Albert Heijn. En anders heb je vast weleens een akelige koppijn opgelopen van Kaapse Pracht, de variant van de Aldi. Volgens Udo Göebel, importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen, zijn Mooi Kaap en Kaapse Pracht nepwijnen uit verzonnen wijnhuizen. “De druiven komen van verschillende, enorme wijngaarden waar ze worden opgeblazen door de struiken altijd meer water te geven dan ze nodig hebben.” Göebel rilt even bij de gedachte. “Daar krijg je dus waterige wijn van, die in tanken van 30.000 liter naar Duitsland wordt gebracht om daar gebotteld te worden en van een onzinnig etiket voorzien wordt.”

Delirium

Nee, neem dan wijn van het huis Groot Parys, die Göebel niet geheel toevallig zelf importeert én vandaag serveert bij de vijf gangen lunch die hij georganiseerd heeft voor zijn klanten. “Kleinschalig geproduceerd, biologisch, zonder kunstmatige toevoegingen…” Göebel raakt al bijna in een delirium als hij er alleen al over vertelt.

De wijn wordt gemaakt door het echtpaar Eric Verhaak en Mariëtte Ras die eventjes terug zijn in Nederland. Verhaak werkte ooit voor Sara Lee in de tabaksindustrie en Ras zat in de reclame. Tot ze verliefd werden op een landgoed in Zuid-Afrika waar 82 hectare aan wijngaarden bij zat. “We wisten helemaal níéts van wijn maken”, vertelt Ras, “maar we besloten de stap te wagen en het heeft gelukkig goed uitgepakt.” Toch is het niet iets wat ze anderen zou aanbevelen. “Je loopt echt tegen duizend-en-een problemen aan.”

Eric Verhaak en Mariëtte met hun dochter en Udo Göebel hebben inmiddels al een paar wijntjes op.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Funky

Zoals die keer dat ze ijswijn probeerden te maken. Lastig, in een land waar het zelden vriest. Gedoe met rijpe druiven invriezen en verkeerde sulfiet verhoudingen waardoor de boel te snel ging gisten, en de kurken een voor een uit de flessen knalden. Of toen ze wijn probeerden te maken in amfora’s, grote terracotta kruiken die nogal moeilijk schoon te maken bleken. “Dat werd een heel funky wijntje”, glimlacht Göebel. “En dan heb je natuurlijk de standaard mislukte oogsten en slechte jaren nog.”

Gelukkig hebben Verhaak en Ras een goede importeur aan Göebel. “Het zijn vrienden van me dus in moeilijke jaren laat ik ze niet zitten.” Dan maar een keer wat mindere wijn in het schap. Göebel prijst die dan gewoon aan als een ‘klassieke’ wijn, die zijn klanten dan altijd heel ‘bijzonder’ vinden. Zolang het maar geen Mooi Kaap is, is eigenlijk iedereen blij.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken