De Boer: nog zes plekken in basis Ajax onzeker

Meestal had Frank de Boer nu al zijn opstelling voor ogen. Mede door de ontwikkelingen van jeugdexponenten is de concurrentie moordend.

Sloffend wandelde hij over de patio van landhuis De Bloemenbeek in De Lutte. Te grote polo, baggy trainingsbroek en slippers. Amin Younes, de nieuwste aanwinst van Ajax, liep gistermiddag rond met zijn ziel onder zijn arm, omdat hij wegens een verzekeringskwestie nog altijd niet kon trainen bij zijn nieuwe club.

Toch zei trainer Frank de Boer het even later stellig op zijn eerste persconferentie van het nieuwe seizoen: de loom en verveeld ogende twintiger is juist een speler die het straks moet hebben van zijn explosiviteit. „Hij kan iemand uit stilstaande positie passeren.” Zo’n speler had Ajax nog niet. „Nu zijn we in principe compleet.”

Ajax is uitgewinkeld. Na Younes (21), die is overgenomen van Borussia Mönchengladbach, sluit alleen nog Yaya Sanogo aan in Amsterdam. De Franse spits wordt gehuurd van Arsenal, dat hem bewust niet wilde verkopen aan Ajax. Trainer Arséne Wenger ziet nog voldoende perspectief in Sanogo, hoewel de aanvaller de afgelopen twee seizoenen geen doelpunt heeft gemaakt in de Premier League.

„Bij Arsenal heeft hij aanpassingsproblemen gehad”, zei De Boer. Ik heb Wenger gesproken en hij noemt Yaya een top class player. De gedachte is dat hij in de Nederlandse competitie weer op de weg terug kan komen.”

Dat fans mogelijk hadden gehoopt op grotere namen, zegt De Boer weinig. „Volgens mij haalt PSV ook spelers die we niet kennen.” In zijn ogen is dat nou eenmaal de realiteit in de eredivisie, nu spelers van naam en faam niet meer te betalen zijn. Hoewel dat ook een kwestie van willen. „We hebben ook de jeugd”, aldus De Boer.

De trainer is zeer tevreden over de ontwikkeling die exponenten uit de jeugdopleiding doormaken. Hij noemde daarbij de namen van Jaïro Riedewald, Kenny Tete en Riechedly Bazoer, die bewust in een vroeg stadium bij de selectie heeft gehaald. Toen liepen ze op hun tenen, nu zorgen ze voor moordende concurrentie.

Pas veertig procent van de invulling van zijn basisopstelling staat vast, zei De Boer. „Normaal is dat ongeveer negentig rond deze tijd.” Alleen doelman Jasper Cillessen, mocht hij blijven, en aanvoerder Davy Klaassen zijn zogenoemde zekerheidjes. Daarentegen lijkt aanwinst Nemanja Gudelj, voor zes miljoen euro gekocht van AZ, weer allerminst zeker van zijn plek. De Boer: „Het hoge niveau op de training maakt het moeilijk. De concurrentie is heel groot.”

Pure luxe, voor een coach die zich met Ajax voorbereidt op een van de belangrijkste duels in jaren. Zijn ploeg komt over twee weken uit in de tweede voorronde van de Champions League, waarvoor vanmiddag werd geloot. Welk scenario hij liever niet had? „Fenerbahçe hoef ik niet.”

    • Fabian van der Poll