Britse piloten voeren in Syrië aanvallen uit op Islamitische Staat

Archiefbeeld van de Britse luchtmacht.
Archiefbeeld van de Britse luchtmacht. Foto ANP/EPA/Cpl BABBS ROBINSON / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Britse piloten voeren, ondanks de weigering van het Lagerhuis daar toestemming voor te geven, luchtaanvallen uit in Syrië. Dat doen ze terwijl ze zijn ingekwartierd bij het Canadese, Franse en Amerikaanse leger.

Twee jaar geleden weigerde het Lagerhuis premier David Cameron toestemming te geven voor militaire actie in Syrië, toen als respons op de vermeende gifgasaanval door de Syrische president Bashar al-Assad. Dat werd gezien als een grote nederlaag voor Cameron. Voor aanvallen in Irak op de Islamitische Staat (IS) kreeg hij vorig jaar wel goedkeuring.

Stemming aanvallen na zomerreces

Zowel Cameron als minister van Defensie Michael Fallon gaven vorige maand, na de aanslagen in Tunesië, aan dat ze graag uitbreiding van dat laatste mandaat naar Syrië zouden zien. Fallon noemde het toen “weinig logisch” dat als IS zich niet aan internationale grenzen hield, de Britse luchtmacht dat wel moest doen. Hij noemde IS bovendien een grote bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk. Maar hij zei ook dat hij het Lagerhuis om toestemming zou vragen voor er luchtaanvallen worden gepleegd. Een stemming daarover wordt na het zomerreces verwacht.

Het ministerie van Defensie zei in een reactie tegen de BBC dat “het Verenigd Koninkrijk geen luchtaanvallen uitvoert in Syrië”:

“Als Britse troepen zijn ingekwartierd bij een buitenlands leger dan opereren ze effectief als buitenlandse troepen.”

Lagerhuisleden uitten vanochtend hun ongenoegen. “Dit toont op zijn minst ongevoeligheid naar de wens van het parlement”, zei het Conservatieve Lagerhuislid John Baron. “We stemden tegen Britse interventie in Syrië. De crux is dat er nu Britse militairen in actie zijn.” Volgens het ministerie gaat het om een tiental piloten.

Het nieuws kwam naar buiten na een beroep op de Wet openbaarheid Bestuur door de mensenrechtenorganisatie Reprieve. Die riep vanochtend op tot een “open en eerlijk debat” over Britse betrokkenheid in Irak en Syrië.