Bioscoopschutter Aurora schuldig verklaard aan moord

James Holmes in 2012, een week na de schietpartij waarbij hij twaalf mensen in een bioscoop doodde. Foto ANP/EPA/RJ SANGOSTI

James Holmes, de man die drie jaar geleden twaalf mensen doodschoot in een bioscoop in het Amerikaanse plaatsje Aurora, is door een jury schuldig bevonden aan moord. De straf moet nog bepaald worden.

De 27-jarige Holmes heeft altijd volgehouden dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde en daarom niet toerekeningsvatbaar was. Zijn advocaten stelden dat Homes weliswaar de daad had uitgevoerd, maar uit onderzoek verricht door experts zou zijn gebleken dat hij schizofreen is. Twee door de rechtbank opgeroepen psychiaters stelden echter dat Homes wel degelijk toerekeningsvatbaar was tijdens de schietpartij.

Daarnaast meenden de aanklagers dat de gedetailleerde voorbereidingen die Holmes trof, lieten zien dat hij wel degelijk wist waar hij mee bezig was. Zo had hij op internet uitgebreid research gepleegd naar het maken van bommen en lag zijn huis vol met boobytraps. Ook de jury concludeerde gisteren dat Holmes volledig bij zinnen was tijdens het incident en achtte hem schuldig aan alle 165 aanklachten.

Doodstraf geëist

Holmes liep in 2012 tijdens de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises een bioscoop in Aurora (Colorado) binnen. Hij opende het vuur en doodde daarbij twaalf mensen. Zeventig andere bioscoopbezoekers raakten gewond. Korte tijd later werd Holmes opgepakt. Komende maandag is het drie jaar geleden dat de schietpartij plaatsvond.

In een tweede deel van de rechtszaak zal nu de strafmaat bepaald worden. De aanklagers hebben de doodstraf geëist.

    • Philippus Zandstra