Oekraïense president over MH17: ‘moordenaars’ moeten gestraft worden

Bij het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra is vanochtend lokale tijd een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, vandaag precies een jaar geleden. Later vandaag is er in Nieuwegein een herdenkingsbijeenkomst voor de 196 Nederlanders die bij de ramp omkwamen.

Foto AP / Sergei Chuzavkov

Het is de “morele plicht” van de internationale gemeenschap om degenen die vlucht MH17 neerschoten te straffen. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko vanochtend in een toespraak bij een herdenking van de ramp met vlucht M17, vandaag precies aan jaar geleden.

Porosjenko zei dat deze daad van geweld “niet vergeven kan worden” en dat de “moordenaars” gestraft moeten worden. De president doelt op de pro-Russische rebellen die delen van Oost-Oekraïne onder controle hebben. Een aantal van hen schoot zeer waarschijnlijk vlucht MH17 uit de lucht. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om hetleven, onder wie 196 Nederlanders.

Het is zeer de vraag of de daders van de ramp ooit gestraft zullen worden. De landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar het neerhalen van MH17 (Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne) wilden dat er een internationaal strafhof voor de zaak zou worden opgericht, maar Rusland heeft al aangekondigd oprichting van zo’n tribunaal te zullen blokkeren met hun veto in de VN-Veiligheidsraad.

Herdenkingen in Australië, Oekraïne en Nederland

Vandaag worden in de betrokken landen herdenkingen gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp. In Grabovo in Oost-Oekraïne begon vanochtend vroeg een herdenking voor de slachtoffers van vlucht MH17. In het dorp werd een kerkdienst gehouden, waarna een korte processie volgde naar het MH17-monument. Grabovo is het dorp waar op 17 juli vorig jaar grote brokstukken van de Boeing 777 en veel slachtoffers neerkwamen. Deze week werd er een monument opgericht ter nagedachtenis aan de 298 doden, die op de steen “onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog” worden genoemd.

De leider van de opstandige Oost-Oekraïense regio Donetsk, Aleksander Zachartsjenko, zei op de herdenking dat de “Oekraïense macht” de ramp met MH17 heeft “toegestaan”:

“De Volksrepubliek Donetsk heeft vanaf de allereerste dag na deze verschrikkelijke misdaad alle mogelijke medewerking verleend aan het onderzoek. We zijn ook nu bereid alle noodzakelijke hulp te bieden aan die mensen die toch de waarheid willen verkrijgen en de Oekraïense macht, die deze tragedie heeft toegestaan, willen staffen.”

Bij het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra is vanochtend lokale tijd een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers. De leden van het Australische parlement kwamen van hun vakantie terug om bij de onthulling van het gedenkteken in Canberra aanwezig te zijn, meldt de BBC vanochtend. Het gaat om een plaquette met daarop de namen van de 39 Australische slachtoffers. De plaquette staat op een zuil in de tuinen van het parlementsgebouw. Premier Tony Abbott zei voorafgaand aan de ceremonie over de slachtoffers dat “hun heengaan een gat achterlaat dan nooit zal worden gevuld”. Na de bijeenkomst sprak Abbott met nabestaanden van de slachtoffers.

Nederlanders herdenken in Nieuwegein

Ongeveer 1600 nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers bezoeken vanmiddag een herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein. Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen. De herdenking in het NBC Congrescentrum duurt van 14.00 tot 15.45 uur en is besloten.

De nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen. Verder is premier Mark Rutte te gast. Op Schiphol kunnen mensen vandaag ook stilstaan bij de ramp, buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

Bekijk ook: ons beeldverhaal over MH17, een jaar later.
    • Pim van den Dool