Uruguayaan kreeg Brazilië stil

Ghiggia scoort in Maracanã
Ghiggia scoort in Maracanã Foto AP

De zestiende van juli 1950 was de dag dat de Zuid-Amerikaanse letteren er een nieuw woord bij kregen: Maracanãzo. Een term die staat voor de meest diepe vorm van vernedering op het beslissende moment. Want dat was wat Alcides Ghiggia in Brazilië veroorzaakte toen hij in een bomvol Maracanã het doelpunt maakte dat Uruguay de wereldtitel bezorgde: een waar WK-trauma.

Gisteren overleed de maker van het legendarische doelpunt. Ghiggia, die 88 jaar werd, is zijn leven lang herinnerd aan het moment dat hij Brazilië in rouw dompelde. Zo is er het verhaal dat hij in 2000, tijdens een bezoek aan Brazilië, werd aangesproken door een 24-jarige douanebeambte. Ja, hij was het echt.

Zelf deed Ghiggia geen pogingen om zijn treffer te ontmythologiseren. „Slechts drie mensen hebben met één beweging het Maracanã stil gekregen: Frank Sinatra, Paus Johannes Paulus II en ik”, zei hij.

De finale kende ook een grote verliezer. De Braziliaanse doelman Moacir Barbosa is heel zijn leven nagedragen dat hij het ogenschijnlijk houdbare schot van Ghiggia niet kon tegenhouden. Als een crimineel voelde hij zich bejegend, met als verschil dat hij naar eigen zeggen vijftig jaar moest boeten, in plaats van de maximale dertig. Hij stierf in 2000 als verliezer, Ghiggia anno nu als een winnaar.