Ajax in voorronde Champions League tegen Rapid Wien

John Heitinga tijdens een openbare training van Ajax op sportpark De Toekomst.
John Heitinga tijdens een openbare training van Ajax op sportpark De Toekomst. Foto ANP/Koen van Weel

Ajax neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen het Oostenrijkse Rapid Wien, en daar zullen de Amsterdammers niet meteen van schrikken. Op papier was het de zwakste van de clubs die ze hadden kunnen treffen.

Ajax moet zich na vier jaar direct te zijn toegelaten tot het hoofdtoernooi weer eens via de voorrondes zien te plaatsen voor de Champions League. Ajax werd in de Eredivisie tweede achter kampioen PSV, de vier seizoenen ervoor werd het kampioen.

Robin van Persie krijgt het met zijn nieuwe club Fenerbahçe wat lastiger; de Turkse club moet afrekenen met het Oekraïense Sjachtar Donetsk.

Mocht Ajax de derde voorronde doorkomen, dan speelt het twee playoffwedstrijden voor een plek in het hoofdtoernooi. Vanwege de geplaatste status ontloopt de club dan mogelijke tegenstanders als Manchester United, Valencia en Bayer Leverkusen.

Europa League: Vitesse tegen Southampton

Ook voor de voorrondes van de Europa League werd vandaag geloot. Vitesse treft in de derde voorronde het Southampton van trainer Ronald Koeman en nieuwe aanwinst Jordy Clasie, die overkwam van Feyenoord. AZ neemt het op tegen Istanbul Basaksehir.

Beide ploegen spelen bij winst in hun tweeluik nog een laatste voorronde voor een plek in de groepsfase van het tweede Europese clubtoernooi. FC Groningen is daar als bekerwinnaar al voor geplaatst.

    • Frank Huiskamp