Airforce negeert Lagerhuis en bombardeert in Syrië

Britse piloten voeren, ondanks de weigering van het Lagerhuis daar toestemming voor te geven, luchtaanvallen uit in Syrië. Dat doen ze terwijl ze zijn ingekwartierd bij het Canadese en Amerikaanse leger.

Twee jaar geleden weigerde het Lagerhuis premier Cameron toestemming te geven voor militaire actie in Syrië, toen als respons op de vermeende gifgasaanval door president Bashar al-Assad. Dat werd gezien als een nederlaag voor Cameron. Voor aanvallen in Irak op de Islamitische Staat (IS) kreeg hij vorig jaar wel goedkeuring.

Minister van Defensie Michael Fallon gaf vorige maand, na de aanslagen in Tunesië, aan dat hij graag uitbreiding van dat mandaat naar Syrië wilde. Fallon noemde het „weinig logisch” dat als IS zich niet aan internationale grenzen hield, de Britse luchtmacht dat wel moest doen. Maar hij zei ook dat hij het Lagerhuis om toestemming zou vragen.

Het ministerie van Defensie zei in een reactie tegen de BBC dat „het Verenigd Koninkrijk geen luchtaanvallen uitvoert in Syrië”: „Als Britse troepen zijn ingekwartierd bij een buitenlands leger dan opereren ze effectief als buitenlandse troepen.”

Lagerhuisleden uitten vanochtend hun ongenoegen. „Dit toont op zijn minst ongevoeligheid”, zei het Conservatieve Lagerhuislid John Baron. „We stemden tegen interventie in Syrië. De crux is dat er nu Britse militairen in actie zijn.” Volgens het ministerie gaat het om een tiental piloten.