900 miljoen euro extra ademruimte

die je nu over Griekenland moet weten De ECB besloot 900 miljoen euro extra uit te lenen. Ondertussen valt de Griekse regering uit elkaar.

Griekenland ontvangt een ‘brugfinanciering’ van 7 miljard euro waarmee het IMF en de ECB kunnen worden terugbetaald. Dat liet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren weten in het Kamerdebat over het nieuwe steunpakket aan Griekenland. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte eerder die dag bekend dat het steunplafond voor Griekenland met 900 miljoen euro is verhoogd tot bijna 90 miljard euro. En in Athene is de eerste horde genomen voor de nieuwe steun: het Griekse parlement heeft ‘ja’ gezegd tegen de vier hervormingswetten die onderdeel zijn van het akkoord, al kon premier Alexis Tsipras een groot deel van zijn partijgenoten niet overtuigen. Dit zijn de drie belangrijkste ontwikkelingen rond de crisis in Griekenland:

1. ECB kondigt 900 miljoen euro extra noodsteun aan

Griekenland krijgt 900 miljoen euro extra noodsteun. Dat maakte ECB-voorzitter Mario Draghi gisterochtend in Frankfurt bekend. Over een week zal de ECB de situatie opnieuw beoordelen. Het verhogen van het steunfonds ELA houdt in dat de Griekse banken gedurende een week meer geld krijgen, zodat de Griekse geldautomaten kunnen worden bevoorraad en Griekse burgers geld kunnen blijven opnemen. Met de extra steun herwaardeert de ECB in feite het onderpand - het pakket aan hervormingsmaatregelen dat het Griekse parlement in de nacht van woensdag op donderdag heeft goedgekeurd. De wetten zijn een voorwaarde van het akkoord dat de Europese schuldeisers maandag met premier Tsipras zijn overeengekomen.

De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet eerder wilde ophogen. Dat er nu 900 miljoen euro extra naar de banken gaat, betekent niet dat ze vandaag weer open kunnen. Dat gebeurt op zijn vroegst pas maandag. De pinlimiet van 60 euro blijft dan in stand. Voor de banken sloten werden er miljarden euro’s per dag opgenomen, dus 900 miljoen euro is in die zin een druppel op een gloeiende plaat.

2. Tweede Kamer bespreekt Nederlandse bijdrage

Een deel van de Tweede Kamer kwam gisteren van reces terug om met premier Mark Rutte (VVD) en minister Jeroen Dijsselbloem te debatteren over het nieuwe Europese steunpakket. De VVD weigerde als grootste regeringspartij een tussenoordeel uit te spreken, tot grote ergernis van de oppositie. De partij van Rutte zit in een lastig parket omdat ze eerder had aangegeven geen extra geld meer te willen geven aan de Grieken. De eurolanden en andere geldschieters komen nu toch met een nieuwe lening van 86 miljard euro over de brug, bovenop de 240 miljard euro die al is toegekend. Rutte heeft al toegegeven dat hij hiermee een verkiezingsbelofte breekt. De Grieken hebben de afgelopen tijd het vertrouwen geschonden en dat is nog niet helemaal terug, zei Rutte. De financiële steun zal daarom in stapjes gebeuren. Dijsselbloem liet weten dat de verkoop van Griekse staatseigendommen over een langere periode wordt uitgesmeerd. Met de privatisering moet de Griekse overheid 50 miljard euro ophalen. Het overbruggingskrediet van 7 miljard euro, bedoeld om het IMF en de ECB terug te betalen, komt volgens Dijsselbloem uit het Europese Financiële Stabiliteits Mechanisme (EFSM). Daarvoor moeten ook de niet-eurolanden Groot-Brittannië, Zweden en Tsjechië nog instemmen, omdat zij wel deelnemen aan het IMF.

3. Grieks parlement keurt het akkoord van maandag goed

Het is nog wachten op de formele aankondiging van een nieuw kabinet, maar sinds het parlement Tsipras woensdagnacht heeft gevolgd in het akoord dat hij is overeengekomen met de schuldeisers in Europa, valt de regering langzaam uit elkaar. In een radio-interview heeft de Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Nikos Voutsis, gistermiddag gesuggereerd dat er nog dit najaar vervroegde verkiezingen komen. Woensdagnacht stemden uiteindelijk 229 van de 300 parlementsleden vóór de vier hervormingswetten die onderdeel zijn van de deal van afgelopen maandag. Er ging een lang en vaak emotioneel debat aan vooraf. Verzet kwam vooral uit de regeringspartij Syriza. Er waren maar twee ‘afvalligen’ meer nodig om de regering te dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven of een andere coalitie aan te gaan. De regering was dus aangewezen op de stemmen van oppositieleden. Na afloop diende Syriza-staatssecretaris van Financiën Nadia Valavani haar ontslag in, net als de minister van energie, Panayiotis Lafazanis. Zo geven Tsipras’ partijgenoten hem de ruimte meer hervormingsgezinde bewindslieden te benoemen die wel de verantwoordelijkheid willen nemen voor de uitvoering van het akkoord. Uiterlijk 22 juli moet het parlement een volgende reeks door de EU geëiste wetten hebben aangenomen.

    • Rolinde Hoorntje