Zonder betaalknop hoor je er niet bij

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Facebook, Snapchat en Pinterest hebben hem al: de ‘buy button’. Ook Google kondigt een betaalknop aan. Volgens Fortune kun je als techbedrijf niet meer zonder.

Al die betaalknoppen werken zo ongeveer hetzelfde: op foto’s en beschrijvingen van producten verschijnt een button. Als je daarop klikt kun je het product of de dienst bij de verkoper bestellen. Maar je blijft tijdens de aanschaf binnen de app die je op dat moment gebruikt. Oprichters van de techstartup Stripe (gespecialiseerd in online betalingen) leggen Fortune uit waarom buy buttons ineens booming zijn. Het antwoord is simpel: mobile. Patrick Collision, CEO van Stripe, licht het toe:

“Op smartphones is het lastig navigeren tussen verschillende pagina’s om wat te bestellen, zoals je op een computer doet. De meeste mensen gebruiken internet sowieso veel meer via hun telefoon. Een app met ingebouwde betaalknop is daarom effectiever.”

Worden consumenten op den duur niet gek van die buy buttons? Collision denkt van niet. Hij noemt het onderbrengen van meerdere functies binnen één app een trend. “De apps die de betaalknop binnenkort niet hebben lijken achter te lopen.”

Iedereen aan de stressballetjes

Wat te doen als je je baas niet meer kunt uitstaan? Of als je bang bent die belangrijke deadline te missen? Knijp in een stressballetje, schrijft The Atlantic. Volgens het magazine zijn stressgadgets onderzocht en effectief gebleken.

Een rondje om het kantoor lopen of een iPhone-spelletje spelen. Er zijn veel manieren om stress op de werkvloer kwijt te raken. Maar volgens The Atlantic zijn stressspeeltjes het meest effectief. Onderzoekers van het Polytechnic Institute van de universiteit van New York lanceerden een Tumblr waar je je persoonlijke stressuitlaatklep op kunt posten. Er is van alles te vinden. Van stressballen, klei tot spelletjes met je pen. De stresssgadgets werken volgens de onderzoekers, omdat je ze tijdens het werk kunt gebruiken. Je blijft dus productief. De spelletjes helpen je vooral om van afleidende gedachten af te komen.

Onderzoek naar stressreductie is volgens The Atlantic geen overbodige luxe. In de VS zorgen stressgerelateerde problemen voor 120.000 doden per jaar.

Hoe jonge gezinnen rijker kunnen worden

Ben je jong en wil je rijker worden? Kijk dan naar de oudere generatie, zegt Bloomberg. De Amerikaanse centrale bank (de Fed) deed onderzoek naar de link tussen vermogen en leeftijd. De uitkomst? Jonge gezinnen hebben meer schuld en minder vermogen dan de oudere generatie. Ook toen die oudere generatie jong was hadden ze al meer.

Je kunt de crisis natuurlijk de schuld geven, maar volgens Bloomberg komen er uit het onderzoek een aantal richtlijnen naar voren die de sleutel tot meer rijkdom zouden zijn. Een paar van de vele tips:

- Zorg voor een noodfonds (de meeste jonge gezinnen hebben dit niet)
- Betaal leningen af (de oudere generatie had tussen 1989 en 2013 zo goed als geen schulden)
- Stop geld in investeringen met een hoog rendement (investeer bijvoorbeeld in kleine ondernemingen of beleg in aandelen)
- Wacht met een huis kopen totdat je in één keer een groot deel kunt betalen (Als je het op deze manier doet maak je volgens het onderzoek meer kans later veel geld binnen te krijgen)

 

    • Annemieke Ruggenberg