Zelfs Sherlock wordt oud

None

Dat meesterdetective Sherlock Holmes stokoud kan worden, daar staan we meestal niet bij stil. Zeker nu hij de laatste tijd zo jeugdig en hyperenergiek wordt gespeeld door Robert Downey Jr. en Benedict Cumberbatch dat het haast onvoorstelbaar is dat dat superbrein ooit een tandje lager zou draaien. Toch gebeurt dat in Mr. Holmes: dementie brengt Holmes’ denken langzaam tot stilstand terwijl hij nog eenmaal zijn laatste, onopgeloste zaak moet herzien. Regisseur Bill Condon maakte eerder het vergelijkbare Gods and Monsters over Frankenstein-regisseur James Whale, ook met Ian McKellen. Condon heeft de ideale flair voor empathische spookverhalen waarin heden en verleden door elkaar lopen. Maar twee (of eigenlijk drie) aparte flashbackverhalen is soms een beetje te veel ‘stream of consciousness’ voor een mainstreamfilm.

    • Dana Linssen