Wel wat te veel actie

Film is zelden echt gekker dan de werkelijkheid. Neem het bericht dat de jonge Rus Valery Spiridonov zich als vrijwilliger heeft aangeboden voor de eerste hoofdtransplantatie, die naar verwachting in 2017 een feit is. In de film Self/Less van Tarsem Singh (The Cell, The Fall) hoeft er geen scalpel en hechtdraad aan te pas te komen. De doodzieke vastgoedmagnaat Ben Kingsley voelt zijn einde naderen, waarop het bedrijf Phoenix Biogenics zijn brein en ziel via een ingrijpende medische procedure naar een ander lichaam transporteert. In de traditie van de beste sciencefictionthrillers (vooral John Frankenheimers Seconds uit 1966) vormen de medisch-filosofische bezwaren een fijn griezeldecor voor achtervolgingen en complotten. Self/Less slaat iets te veel naar actie door, maar dat is ook wel begrijpelijk met spierbundel Ryan Reynolds in de hoofdrol.

    • Dana Linssen