Voorlopig blijft Froome een mens

Onderuit op de chaise-longue zag ik een plukje avonturiers de top van de Col d’Aspin bereiken. Geen moordenaar, de Col d’Aspin. De Tourmalet waar het hele zaakje ook nog overheen moest is andere koek. Maar wat een landschap. In de tijd dat ik zelf nog om den brode koerste was ik al verliefd op de Col d’Aspin. Je passeert er net de boomgrens. In de lichtgroene vrede zou je eigenlijk de rest van je leven willen blijven.

Op een chaise-longue kun je ook niet voor eeuwig blijven liggen. Zappend van het ene televisiestation naar het andere had ik het geweldig naar mijn zin. De commentatoren konden natuurlijk niet om de hack heen. Een deel van Chris Froome’s twee jaar oude inspanningsgegevens zoals die geregistreerd werden door zijn fietscomputertje waren in foute handen terechtgekomen. En die foute handen hadden er een You Tube-filmpje van gemaakt waarop datgene wat Froome op zijn computerschermpje had gezien aan de rechterkant over de televisieregistratie werd geprojecteerd.

Netjes was het niet om zonder toestemming van Froome dit filmpje te maken, maar het was prachtig gedaan. Dat Froome zelf niet op het idee was gekomen zoiets op You Tube te posten. Dan hoefde hij niet voortdurend antwoord te geven op de vraag of hij zijn verpletterende exploten clean dan wel slinks gedrogeerd neerzette. Het filmpje bevestigde dat Chris Froome geen alien is. Hij zit er tegenaan, maar voorlopig blijft hij een mens, vrij van zonden.

Dat zijn gegevens gehackt waren werd kort voor het verschijnen van het filmpje naar buiten gebracht door de manager van Team Sky, David Brailsford. Spastisch als een sekteleider ging Brailsford er mee om. Door het een hack te noemen bevestigde hij dat Froome’s data kloppen. Maar het was geen hack, het was een lek. Wellicht dat hij daarom de kluts kwijt was.

Na een inspanning van de juristen van team Sky werd het filmpje van You Tube verwijderd. De dader is bekend. Die kondigde aan dat meer digitaal origami zal worden geëxposeerd.

Onderuit voor mijn televisiescherm absorbeerde ik de vrede, de reuring en de zomer. Tijdens de Tour zijn dit synonieme begrippen.

    • Winnen